5 laimės paslaptys

Norite sužinoti, kaip tapti laimingiems ir nugalėti stresą? Įsiklausykite į prityrusio ir žymaus amerikiečių psichologo Šono Ačoro patarimus.

Ieškokite prasmės netgi rutinoje. Paprastai žmonės rutiną laiko laimės priešingybe, tačiau Šonas Ačoras įsitikinęs, kad tokį požiūrį būtina keisti. Tie, kurie vertina darbą ne kaip rutiną, o kaip karjerą ir pašaukimą, daug dažniau jaučiasi laimingi. Taip, tarp jų daug darboholikų, jie skiria darbui daugiau laiko ir jėgų, tačiau ir pasiekia daugiau.

Pamirškite tai, kas bloga, ieškokite to, kas gera. Psichologas pastebėjo „tetrio efektą“, kai tyrė žmones, pametusius dėl šio žaidimo galvą. „Tetrio efektas“ – tai kai žmonės mato figūrėles net tada, kai nežaidžia. Šiandien šis terminas taikomas situacijose, kai darbas visiškai užpildo žmogaus mintis. O tai yra problema. Dauguma to, kas bloga, iš pradžių ieško tik darbe, tačiau ilgainiui pradeda ieškoti visur, ir tai užpildo mūsų gyvenimą. Ačoras siūlo tapti laimingesniems pasinaudojus „tetrio efektu“: įpraskite kasdien užsirašinėti arba įsiminti tai, kas nutiko gera. Tai taps puikiu įpročiu, ir į gyvenimą pradėsite žvelgti pozityviau.

Pasistenkite išpešti iš klaidų naudos. „Neužsiciklinkite“, jei kažkas nepasisekė, nes tai sukelia stresą. Nekaltinkite savęs – geriau apmąstykite savo veiksmus, suvokite nesėkmės priežastį ir ieškokite naudos. Klysta visi – tiesiog reikia išmokti kontroliuoti su klaidomis susijusias emocijas.

Kelkite sau nedidelius tikslus, siekdami didelių. Tegul tikslai bus įgyvendinami ir realūs – nereikia iš karto per aukštai užsikelti kartelės. Jei norite, kad darbe sektųsi geriau – išanalizuokite, ką darėte ne taip, ir taisykite savo klaidas. Kai suvoksite, ką reikia keisti, jausitės laimingesni, nes mums teikia laimę būtent užtikrintumas.

Neatstumkite artimųjų palaikymo. Ačoro teigimu, labai dažnai žmonės jaučiasi nelaimingi todėl, kad jiems trūksta žmogiškos šilumos. Jeigu ant jūsų pečių gula daug darbų ir pareigų, artimiesiems paprastai nelieka laiko. Jūs pavargstate, jaučiate emocinį alkį, todėl patiriate stresą, jaučiatės įsitempę ir nelaimingi.

Pradėkite vertinti savo kolegas darbe ir artimuosius namuose, pasistenkite palaikyti gerus santykius, šypsokitės, sveikinkitės, bendraukite pertraukų metu, pasverkite kiekvieno indėlį į bendrą reikalą. Jei darbe esate labai užimti, skirkite laiko bendravimui su šeima ir draugais. Nelaimingi jaučiamės todėl, kad elgiamės priešingai.

Komentarai

Psichologija

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Daugiausiai vaikų turintis žmogus pasaulyje - tai Maroko sultonas Ismailas. Jis augina 548 sūnus ir 340 dukterų. Jo hareme vaikas gimsta maždaug kas 20 dienų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai