Bijau naktį likti vienas...

Tiesą sakant, tamsos bijo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Tik pastarieji šią baimę moka maskuoti ir taip lengvai neišsiduoda. O ir pati suaugusiųjų baimė labiau primena tiesiog nemalonų pojūtį, kurio galima išvengti, nei tikrąją baimę, kurią išgyvena vaikai. Juk suaugusieji suvokia, kad tamsoje nesislepia jokie baisūnai, o štai  vaikai jaučia realią grėsmę.

Vaikui tamsos baimė – absoliučiai natūralus siaubas. Juk tamsoje jis netenka vieno iš pagrindinių savo pojūčių – regėjimo. Psichologai mano, kad tamsos baimė – tai apsauginio savisaugos instinkto išraiška. Vaiko gyvenime tamsos baimė įprastai susijusi su vaiko sapnais ir tiesiog lakia fantazija, o štai suaugusiems tamsos baimė įprastai išsivyto dėl realių gyvenimiškų įvykių. Tiesa, pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet tamsos baimė užsilieka nuo vaikystės.

Įprastai tamsos baimė pasireiškia tuomet, kai vaikas persikelia gyventi į savo kambarį. Jeigu prieš tai jis miegodavo kartu su tėveliais, visai normalu, jog likęs vienas jis jaučiasi nesaugus. Šis nesaugumo jausmas skatina įvairias, dažnu atveju neigiamas fantazijas, kurios atgimsta ir sapnuose. Vienintelį nusiraminimą vaikas randa būdamas kartu su tėvais. O tuomet susidaro užburtas ratas: kai vaikas ir vėl lieka vienas, jis ima galvoti apie tai, kad būti vienam nesaugu ir vėlgi sapnuoja košmarus.

“Iškrapštyti” mažylį iš savo lovos tikrai nėra itin paprasta. Tą patvirtins visi, kurie jau yra susidūrę su šia problema. Na, o kai ta pati situacija kartojasi kiekvieną naktį, kantrybė gali trūkti net ir patiems ištvermingiausiems. Tačiau nereikėtų vaikui sakyti, kad jis bailiukas, o bijoti – nėra ko. Pasistenk suprasti, kad vaikui tamsa kelia nuoširdžią baimę ir tai nėra kažkoks išsigalvojimas. Jei nenori “įvaryti” vaikui kompleksų, turėtum paaiškinti, kad bijoti – visiškai normalu. Ir nereikia tikėtis, kad išjungus šviesą ir uždarius duris, mažylis šiek tiek pakentės, bet su laiku apsipras. Tokie metodai gali tik dar labiau pakenkti ir rimtai sužaloti nervinę vaiko sistemą.

2 psl. »

Komentarai (2)

Goda 2012-04-13 11:37
Vaikai retai kada bijo pačios tamsos. Juos gąsdina nežinomybė. Ir tai visiškai normalu
Justė 2012-04-13 08:54
Kažkaip prisiminiau filmą "Trapumas" ("Fragile"). Ten buvo tokia mergaitė, kuri neidavo miegoti be savo megztuko, "pono miegaliaus" :)

Vaikų sutrikimai

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Daugiausiai vaikų turintis žmogus pasaulyje - tai Maroko sultonas Ismailas. Jis augina 548 sūnus ir 340 dukterų. Jo hareme vaikas gimsta maždaug kas 20 dienų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai