Blogas pavyzdys užkrečia, arba ko negalima daryti prie vaikų

Daugelis tėvų nesutaria dėl to, kaip reikėtų auklėti vaikus – ir neretai pačių mažiausių šeimos narių akivaizdoje.. Bet sako, kad taip negalima. Kodėl? Ir ko dar nereikėtų daryti prie vaikų?
 
Nepaisyti saugos taisyklių
 
Viena svarbiausių užduočių tėveliams – išmokyti atžalą saugos taisyklių: kaip saugiai naudotis elektrine arba dujine virykle, kaip elgtis važiuojamojoje kelio dalyje ir pan. Tačiau būna situacijų, kai mes patys suvokdami riziką elgiamės „ne pagal taisykles“ (elementarus pavyzdys – bėgame per gatvę degant raudonam šviesoforo signalui). Jeigu jau rizikuojate, įsitikinkite, kad šalia nėra vaikų (galite parodyti blogą pavyzdį ne tik saviems, bet ir svetimiems vaikučiams). Jie turi per mažai patirties, todėl jūsų elgesys jiems bus įrodymas, kad taip elgtis galima.
 
„Taip negalima, tačiau tėveliui – atleistina“
 
Būna atvejų, kai gydytojas vaikui ką nors griežtai uždraudžia, pavyzdžiui: saldumynus, keptą maistą ir t.t.. Pasistenkite, kad šeimoje „neteisybė“ ir „nelygybė“ būtų kuo mažesnė – atsisakykite tokių produktų kartu. Jeigu jūs esate prieš, kad vaikai daug laiko praleistų prie kompiuterio ar su telefonu rankoje, neverta patiems voliotis ant sofutės su nešiojamuoju kompiuteriu ar telefonu – priešingu atveju vaikas atsiduria situacijoje, kai „mamai su tėčiu galima, o man – ne“. Visų pirma, uždraustas vaisius visada saldesnis. Antra – tokia strategija tikrai nemoko adekvačiai įvertinti, kas gali pakenkti atžalos sveikatai.
 
Meluoti ir apsimesti, kad tai – normalu
 
Ir kalba čia net ne apie moralę – tiesiog vaiko psichika dar nepakelia priešpriešų. Mes mokome, kad meluoti tėvams ir mokytojams negalima, ir tai yra svarbu – mes juk norime gauti teisingą informaciją apie tai, kur bus atžala, ką veiks ir pan. Jeigu gi mama moko vaiką, kad meluoti negalima, o paskambinus viršininkui prašo, kad atžala pasakytų, jog jos nėra namuose, neverta stebėtis, kad vaikas bus išmuštas iš pusiausvyros.

2 psl. »

Komentarai (1)

kur pagarba 2016-04-22 13:23
musu vaikai nei keikiasi, nei stumdosi, kito niekada neizeis, gerbia aplikinius, bet ar tokie zmones gyvenime reikalingi? tokiu nesu sutikusi nei tarp suaugusiu, nei tarp vadovu

Vaikų auklėjimas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Ketvirtadalis identiškų dvynių yra veidrodiniai dvyniai. Jų plaukai krenta į skirtingas puses, jie turi veidrodinio tipo pirštų antspaudus ir jeigu vienas yra dešiniarankis, tai kitas – kairiarankis. Tačiau identiški dvyniai turi beveik vienodus protinius sugebėjimus. Tokie dvyniai dalinasi 100% DNR.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai