Ikimokyklinio amžiaus vaikų grūdinimas

Vis dažniau tėvai kreipiasi į specialistus, klausdami, kaip reikia grūdinti vaiko organizmą, kad tai nepakenktų ir neturėtų nepageidaujamų pasekmių. Pripažinkime: daugelis iš mūsų grūdinimą supranta labai siaurai – tik kaip apsiliejimą šaltu vandeniu ir kitas negudrias vandens procedūras. Tačiau tai dar tikrai ne viskas. Vis dėlto klausimas, kaip padaryti taip, kad grūdinimas ne tik sustiprintų sveiko vaiko organizmą, bet dar ir padėtų įveikti lėtines ligas, sukelia daugybę aršių diskusijų.

Nuo kada galima pradėti?

Pirmosiomis dienomis po gimimo vaikutį jau galima pradėti grūdinti, tačiau iš pradžių reikėtų pasitarti su gydytoju (gal jūsų mažylio sveikatos būklė tokia, kad sumanymo teks atsisakyti). Jeigu atžala sveika ir gydytojas nemato jokių kliūčių, galite pradėti.

Kaip grūdinami ikimokyklinio amžiaus vaikai? Grūdinimas – tai sveikatingumo priemonių kompleksas. Štai pagrindiniai principai:

  • Patalpos, kurioje yra vaikas, oro temperatūra turi būti nuo 17 iki 19 laipsnių.
  • Kambarys, kuriame būna vaikas, žiemą turėtų būti vėdinamas bent 3–4 kartus, taip pat prieš miegą. Šiltuoju metų laiku orlaidės arba langai turi būti praverti nuolat.
  • Vaikams oro vonios trunka nuo 10 iki 15 minučių. Patartina jas daryti po naktinio ir dieninio miego, taip pat rytinės mankštos ir prausimosi metu.
  • Jeigu yra tokia galimybė, tegul vaikas miega lauke (pavyzdžiui, vasarą). Pageidautina, kad langas namuose būtų praviras ištisus metus.
  • Vaikas turi išeiti pasivaikščioti į lauką mažiausiai 2 kartus per savaitę. Pasivaikščiojimo trukmė – 3,5–4 valandos, jeigu oro temperatūra nuo -15 iki +30 laipsnių. Rūbus būtina parinkti atsižvelgiant į pasivaikščiojimo tipą, vaiko judrumą ir metų laiką.
  • Praustis reikia 14–16 laipsnių temperatūros vandeniu. Prausiamas veidas, kaklas, viršutinė krūtinės dalis ir rankos aukščiau alkūnių.
  • Apliejimai grūdinimo pradžioje pradedami nuo 34 laipsnių temperatūros vandens, vėliau reikia pereiti prie šaltesnio – 24 laipsnių.
  • Kojos grūdinamos taip: iš pradžių jos plaunamos 28 laipsnių temperatūros vandeniu, vėliau po truputį pereinama prie 16 laipsnių.
  • Maudynės vonioje – 2 kartus per savaitę, vandens temperatūra – 35 laipsniai.

Silpnos sveikatos vaikams

2 psl. »

Komentarai (1)

Eleonora 2012-05-24 07:34
Manajam patinka nuogam po namus lakstyt, bet vandens negali pakęst :)

Vaikų sveikata

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Jei vaikas apsinuodijo rūgštimi arba šarmais, jokiu būdu negalima dirbtinai jo vimdyti, nes šios medžiagos dar kartą nudegins gleivinę. Šiuo atveju reikia duoti išgerti 2 stiklines vandens.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai