Kad dantukai būtų sveiki

Dantukų priežiūra prasideda dar tuomet, kai vaikutis nėra gimęs ir ramiai sau laukia mamos pilve. Todėl labai svarbu, kad nėščioji racionaliai maitintųsi, t.y. maiste būtų daug įvairių vitaminų ir mikroelementų. Būsimam kūdikiui labai svarbūs augalinės ir gyvulinės kilmės baltymai, todėl nėščiųjų maisto racione turi būti pakankamai daržovių, pieno, varškės, mėsos ir kiaušinių.

Natūraliai maitinamas kūdikis čiulpia intensyviau nei maitinamas dirbtinai, o tai smarkiai įtakoja dantukų ir žandikaulio formavimąsi. Kartu su motinos pienu kūdikis gauna visas reikalingas medžiagas, todėl tampa atsparesnis infekcinėms ir peršalimo ligoms. Tačiau visa tai tik pati dantukų priežiūros pradžia.

Vėlesniu laikotarpiu, kai mažylis jau ima valgyti papildomą maistą, būtina duoti ką nors kieto, kad dantukai ir žandikauliai sutvirtėtų. Nuo 9 mėnesių kūdikiui galima duoti pačiulpti duonos plutelę ar džiūvėsėlių, o 2-3 metų vaikams puikiai tinka žalios morkos, obuoliai ar kietas sūris.

Obuolių, morkų ir kitų žalių vaisių bei daržovių kramtymas naudingas ne tik dėl juose esančių vitaminų ir kitų vertingų medžiagų. Vaisiai ir daržovės padeda burnai išsivalyti nuo apnašų ir maisto likučių, skatina išsiskirti seiles, kurios išplauna maistą ir mikoorganizmus, atgaivina burnos ertmę. Minėtų daržovių patartina pakramtyti po pietų ir po vakarienės.

Kai kurie vaikai serga vadinamuoju kramtymo tingumu: valgo tik minkštą ir skystą maistą. Dėl to kietieji audiniai, neturėdami normalaus krūvio, mineralizuojasi nepakankamai, o ant dantų susikaupia daug minkštų apnašų, todėl dantukai tampa lengvai pažeidžiami karieso. Negana to, nepakankamas kramtymas neleidžia tinkamai išsivystyti žandikauliui, taigi dantukai auga kreivi.

2 psl. »

Komentarai

Vaikų higiena

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Daugiausiai vaikų turintis žmogus pasaulyje - tai Maroko sultonas Ismailas. Jis augina 548 sūnus ir 340 dukterų. Jo hareme vaikas gimsta maždaug kas 20 dienų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai