Kada metas miegoti atskirai nuo tėvelių?

Kol vaikutis dar visai mažas, miegodamas su tėvais jis jaučiasi saugesnis, o ir patiems tėveliams ramiau, kai mažylis visą laiką būna šalia jų. Tačiau anksčiau ar vėliau visi tėveliai susiduria su ta pačia problema: kaip atpratinti vaikutį miegoti kartu?

Kada metas miegoti atskirai? Tai, žinoma, labai individualus dalykas, mat kai kurie vaikai pas tėvelius miegoti eina tik retkarčiais, kai susapnuoja košmarą, o kiti įpratę tai daryti nuolatos. Jautresni vaikai gali kategoriškai atsisakyti miegoti vieni gana ilgą laiką, dažniausiai iki tol, kol pradeda lankyti darželį ar netgi mokyklą. Šiuo atveju darželiai ir mokyklos turi puikų auklėjamąjį pavyzdį: vaikai nuolatos stebi vieni kitus ir nesulaukia tiek daug dėmesio, kaip namuose, todėl savaime tampa savarankiškesni. Kartais mažylio net nereikia stengtis atpratinti nuo miegojimo kartu, nes jis, jausdamasis suaugęs, pats priima sprendimą miegoti vienas, savo lovoje. Tačiau yra vaikų, kuriems persikraustymas į savo lovelę gali tapti tikru iššūkiu.

Štai keli patarimai, kurie padės suprasti, kad metas pabandyti miegoti atskirai:

  • Jei vaikas naktimis prabunda ne daugiau nei 1-2 kartus;
  • Jei vaikas neturi tam tikrų specifinių baimių: tamsos, vienumos ir kitų;
  • Jei vaikas sugeba bent 10 minučių pabūti vienas ir susirasti sau veiklos;

Kada nereikėtų miegoti atskirai? Miegojimas atskirai gali būti tikras išbandymas tiek vaikučiui, tiek ir patiems tėveliams. Nepamiršk, kad miegas yra labai svarbus augančiam organizmui, todėl reikėtų pasistengti apsaugoti mažylį nuo papildomų stresinių situacijų ir išsaugoti miego ramybę. Nereikėtų pratinti vaiko miegoti atskirai, jei:

  • Dėl kokių nors priežasčių pakito jo dienos ir nakties režimas, tarkim persikraustėte į kitą laiko juostą;
  • Pakeitėte gyvenamąją vietą ir vaikas nėra pripratęs prie pakitusių sąlygų;
  • Pastaruoju metu vaikas išgyveno stresą;
  • Vaikas serga ar tiesiog prastai jaučiasi: jam skauda pilvuką, dygsta dantukai ir t.t.

Kodėl verta miegoti atskirai? Nors mažas vaikas miegodamas kartu su tėveliais jaučiasi saugesnis ir dėl to neretai tiesiog geriau išsimiega, vis dėl to šio įpročio reikėtų atsisakyti. Tam yra keletas gana svarbių priežasčių:

  • Miegant atskirai ugdomas vaiko savarankiškumas;
  • Kiekvienas žmogus per naktį atlieka daugybę judesių, todėl savaime trikdo kito žmogaus miegą;
  • Miegamasis yra ta erdvė, kurioje žmogus ilsisi ir atsipalaiduoja, todėl kiekvienas žmogus, tiek suaugęs, tiek vaikas turėtų turėti atskiras poilsio erdves – savo ramybės oazę.

Komentarai (1)

Ruta 2012-11-22 22:48
Mano vaikiukas miega atskirai nuo gimimo todel mum nebus sunkumu atpratinti miegoti atskirai

Vaikų sutrikimai

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Į plastiką, iš kurio daromos LEGO detalės, dedama speciali medžiaga, kuri darant rentgeną šviečia ryškiau, kad būtų lengviau detalę aptikti, jei vaikas ją prarytų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai