Kaip įpratinti vaiką palaikyti tvarką kambaryje?

@ Shutterstock

Vaikai negimsta netvarkingais, tačiau gali tokiais tapti, jeigu nuo pat mažumės nepradėsime jų mokyti, motyvuoti ir rodyti sektino pavyzdžio! Siūlome pasinaudokite keliais paprastais patarimais, padėsiančiais įpratinti vaiką tvarkytis be ašarų ir „ožiukų“.

Pradėkite anksti. Vaiko nenorą tvarkytis tėvai pastebi ir imasi auklėjimo dažniausiai problemai jau įsisenėjus. Tėvams pabosta lakstyti iš paskos ir rankioti išmėtytus žaislus arba tampa baisu užeiti į užgriozdintą vaiko kambarį... Išvenkite nemalonumų ir tvarkos bei pareigos jausmą ugdykite nuo pirmųjų gyvenimo metų.

Vos vaikui išmokus sąmoningai suimti ir padėti daiktus, skatinkite žaislus susidėti į tam skirtas dėžes, atidarykite spintą ir parodykite, kaip pakabinti striukę, atkreipkite vaiko dėmesį, kur reikia pasidėti batukus.

Žinoma, iš kūdikio ar vos vaikščioti pradėjusio mažylio „tvarkymosi“ naudos nedaug  (tiesą sakant, tėveliams reikės atlikti dvigubą darbą viską pertvarkant), tačiau tai labai naudinga pamoka ir gero įpročio formavimas nuo pat mažumės.
 

Nuo mažens tvarkos mokomas vaikas įpras gyventi švarioje ir gražioje aplinkoje . Mergaitės kambario baldų gamintojas „Cilek“, nuotraukos šaltinis: www.smartbaldai.lt

 

Tinkamai įrenkite kambarį. Žymi pedagogė ir psichologė Marija Montesori vaiko kambarį siūlė įrengti, atsižvelgiant į jo amžių, ūgį, gebėjimus. Anot šio metodo šalininkų, vaikas turėtų savarankiškai, be suaugusiųjų pagalbos pasiekti savo daiktus, žaislus, drabužius, gebėti išlipti iš ir įlipti į lovą.

Vaikui pritaikytas kambarys ugdo jo laisvės pojūtį, savarankiškumą, o taip pat atsakomybę. Vaikui nebereikia tiek daug tėvelių pagalbos, jis gali ne tik pats pasiimti žaisliukus, pažaisti, bet ir sudėti juos atgal į vietą.

Jeigu nenorite arba neturite galimybių pritaikyti vaiko kambario jo ūgiui ir amžiui, pasinaudokite Montesori metodika bent iš dalies. Pavyzdžiui, įsigykite kelias žaislų dėžes ar nedidelę, ant žemės pastatomą lentyną dažniausiai vaiko naudojamiems daiktams.
 

Į komodų ir spintelių stalčius patogu susidėti knygeles, smulkius žaisliukus, drabužius. Mergaitės kambario baldų gamintojas „Cilek“, nuotraukos šaltinis: www.smartbaldai.lt

 

Paaiškinkite, ką reikia daryti. „Tvarkingas kambarys“, kaip ir paliepimas jį sutvarkyti, yra labai abstrakčios sąvokos, kurias vaikui gali būti sudėtinga suvokti. Prašydami vaiko susitvarkyti labai aiškiai įvardinkite, kokio rezultato tikitės, o dideles užduotis išskaidykite į smulkias.

Pavyzdžiui, iš pradžių paprašykite vaiko susidėti knygutes į lentyną. Jam pabaigus šią užduotį, skirkite naują, labai konkrečią - į penalą susidėti pieštukus, į pirmąjį komodos stalčių įdėti sulankstytus marškinėlius ir t.t.

Taip pat galite skirti kasdienes (ar kassavaitines, vieną kartą per mėnesį įvykdomas), nekintančias užduotis. Pavyzdžiui, pažaidus reikia visuomet susidėti žaisliukus į dėžę, kasdien atsikėlus - pasikloti lovą, kartą į savaitę - palaistyti kaktusą, kartą į mėnesį - atrinkti nebereikalingus žaislus.
 

Skirkite vaikui kuo konkretesnes užduotis. Pavyzdžiui, paprašykite susitvarkyti rašomąjį stalą. Rašomojo stalo gamintojas „Cilek“, nuotraukos šaltinis: www.smartbaldai.lt

 

Motyvuokite vaiką. Kartais net ir suaugusieji stokoja motyvacijos ar paprasčiausiai tingi tvarkytis, o malonios veiklos, pažinimo ir naujų įspūdžių pasaulyje gyvenančiam vaikui tą daryti dar sunkiau...

Paskatinkite vaiką ir tvarkymąsį paverskite žaidimu. Pavyzdžiui, pasiūlykite vaikui kuo greičiau (bet būtinai tvarkingai!) susidėti visas išmėtytas knygutes arba į kibiriuką suberti kaladėles pagal spalvas - iš pradžių visas mėlynas, tuomet visas geltonas ir t.t.

Motyvuokite vaiką gražiu žodžiu ir dėmesiu, tvarkymosi pliusus įžvelgęs vaikas tą darys noriai. Tvarkinguolį būtinai pagirkite, paskatinkite pasidžiaugti savo darbo rezultatais ir didžiuotis savimi: „Šaunuolis! Puikiai susitvarkei! Koks dabar gražus tavo kambarys ir kiek daug jame vietos!“
 

vaikų kambarys

Pagirkite ir kartu pasidžiaukite tvarka vaiko kambaryje. Vaikų kambario spintos gamintojas „Cilek“, nuotraukos šaltinis: www.smartbaldai.lt

 

Sumažinkite daiktų kiekį. Jeigu, nepaisant visų pastangų, vaiko kambaryje nėra kur kojos pastatyti, pagalvokite, ar daiktų paprasčiausiai nėra per daug? Kuo daugiau daiktų, tuo dažniau ir ilgiau reikės juos dėlioti į vietas.

Vaiko sukaupto turto tikrai nebūtina išmesti. Skirkite valandėlę ir atrinkite daiktus pagal sezoniškumą, mėgstamumą arba kitą, jūsų manymu, teisingą kriterijų. Pavyzdžiui, didžiąją dalį drabužių, žaislų ir knygelių laikykite vaikui nepasiekiamoje vietoje ir daiktus kas savaitę ar kas dvi mainykite. Tvarką kambaryje palaikyti bus lengviau, o kaskart „naujienų“ gaunantis vaikas nustebs ir apsidžiaugs.

Gerus, tačiau vaiko nedominančius ar tiesiog perteklinius daiktus atrinkite drauge su vaiku ir juos parduokite. Uždirbtus pinigėlius galite taupyti ar išleisti bendrai pramogai. Pavyzdžiui, nueikite į kiną ar suvalgykite skanių ledų. Atrinktus daiktus taip pat galite padovanoti draugams arba paaukoti labdarai, vaikas gaus naudingą empatijos pamoką, mokysis dalintis.
 

Visi daiktai turi turėti savo vietą. Rašomojo stalo gamintojas „Cilek“, nuotraukos šaltinis: www.smartbaldai.lt

 

Rodykite sektiną pavyzdį. Jeigu tėveliai nuolat atidėlioja tvarkymąsi, išmėto savo daiktus, pykstasi tarpusavyje, kurio eilė kuopti namus, tai kodėl vaikas turėtų džiugiai ir be jokių atsikalbinėjimų griebti šluotą?

Mokykite vaiką savo pavyzdžiu ir tarp šeimos narių aiškiai pasiskirstykite pareigomis, darbus stenkitės nudirbti su šypsena ir entuziazmu, nepamirškite pasimėgauti blizgančiais namais ir apdovanokite save puodeliu kavos.

Vaikas, matydamas, kad tvarkos palaikymas yra normali (ir net malonius jausmus teikianti) šeimos gyvenimo dalis, natūraliai ją perims ir tvarką savo kambaryje palaikys ar kitus buities darbus nudirbs be didelių dramų.


Tvarkymasis nėra tiesiog dar viena vaiko pareiga - tai visokeriopai naudingas įprotis. Tvarkingame kambaryje gyvenantis vaikas lavina švaros ir estetikos pojūtį, susidėdamas žaisliukus suvokia veiksmą ir atoveiksmį, savarankiškai palaikydamas tvarką - ugdosi atsakomybę ir pareigos jausmą.

 

Parengta remiantis „Smart baldai“ informacija

 

Komentarai

Vaikų auklėjimas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Statistikos duomenimis, 3-4 metų amžiaus vaikai kiekvieną dieną pasako maždaug 12000 žodžių ir užduoda apie 900 klausimų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai