Kaip išmokyti vaiką elgtis su pinigais? (I dalis)

Kada vaikui galima duoti kišenpinigių ir kaip išmokyti jį elgtis su pinigais? Štai ką pataria psichologai.
 
Ar iš viso verta duoti vaikui pinigų, jeigu viską, ko reikia atžalai, nuperka tėvai?
 
Taip, duoti reikia. Tėvų užduotis – išmokyti visų įgūdžių, kurie ateityje bus reikalingi sūneliui arba dukrytei: asmens higienos (išsivalyti dantis, nueiti į tualetą), saugos taisyklių (pavyzdžiui, kaip pereiti per gatvę), kaip bendrauti (pasisveikinti, ko nors paprašyti, pasakyti „ne“) ir, žinoma, kaip elgtis su pinigais – juk tai taip pat svarbi bet kurio žmogaus gyvenimo dalis.
 
Svarbu ne tik praktinis mokėjimo elgtis su pinigais aspektas, bet ir tai, kad žmogus taip mokosi orientuotis savo motyvuose ir kontroliuoti savo elgesį. Tai labai svarbus „žaidimas“ – juk resursai riboti, o skirtingų norų labai daug. Kaip pasielgti: išleisti visus pinigus saldumynams ar pataupyti mėnesį ir nusipirkti atminties kortelę išmaniajam telefonui? Nusipirkti už tuos pinigus kažką sau ar nupirkti kažką patikusiai mergaitei? Tėvai gali padėti ugdyti atžalos valią, mokėjimą laukti, dosnumą, mokyti kontroliuoti savo emocijas.
 
Nuo kokio amžiaus galima duoti kišenpinigių?
 
Tikslaus amžiaus niekas įvardinti negali. Būtina iš pradžių patikrinti, ar vaikas suvokia ir sugeba įvardinti, kam jam reikalingi pinigai ir ką jis nori už juos nusipirkti. Šiuo atveju svarbiau ne tai, ar jūs sutinkate su atžalos norais, o tai, ar ji pati supranta, ką nori nusipirkti.
 
Antras svarbus kriterijus – ar vaikas turi reikiamų įgūdžių, kad galėtų pats ką nors nusipirkti (t.y. ar jis žino, kaip rasti kasą, kaip sumokėti, kaip suskaičiuoti grąžą ir t.t.)?.

2 psl. »

Komentarai

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Ar žinojote, kad suaugęs žmogus turi 206 kaulus, o vaikas – 300 (kai jie auga, kai kurie kaulai susijungia į vieną)

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai