Kaip išmokyti vaiką pastovėti už save?

Pirkdami vaikui dviratį ar riedučius, tėvai pasirūpina ir apsaugomis. O štai kaip išmokyti vaiką apsaugoti savąjį „aš“, pastovėti už save? Štai kelios taisyklės.
 
Nebijoti pripažinti savo klaidų ir būti optimistu
 
Įsivaizduokite situaciją: vaikas darželyje pietaudamas netyčia numeta ir sudaužo lėkštę, visas jos turinys ištykšta į šalis. Kaip reaguos jūsų atžala? Išsigąs, kad atlėkusi auklėtoja jį išbars? Pabėgs ir įtikinės, kad tai padarė ne ji? Išmokykite vaiką pripažinti savo klaidas ir prisiimti už jas atsakomybę, tačiau nedaryti iš tokio įvykio tragedijos. Auginkite optimistą. Šukės neša laimę. Niekas nesusižeidė. Argi tai ne puiku? Optimistą pamėgs bendraamžiai, kas nors būtinai pasidalins ir savo pietumis – juk kartu valgyti smagiau. Kai vaikas paaugs, pozityvus ir optimistiškas požiūris bei gebėjimas prisiimti atsakomybę padės apginti savąjį „aš“, rasti išeitį net iš sudėtingiausių situacijų.
 
Nereaguoti į bandymus pažeminti
 
Nuo pašaipų, patyčių ir erzinimo neapsaugotas nė vienas. Klausimas – kaip į visa tai reaguoti. Kai kuriuos pavardės iškraipymas gali privesti iki ašarų mokyklos tualete, kai kurie į tai tik nusišypsos. Išmokykite vaiką ignoruoti pašaipūną ir atsakant neprigalvoti pravardžių kitiems – juk visi turi vardus. Reikia tiesiog priimti šią tiesą, bet „neužsiciklinti“. Jeigu vaikas drebančiomis lūpytėmis pradės kiekvienam pašaipūnui aiškinti „aš turiu vardą!“, tai tik dar labiau prajuokins aplinkinius. Nereaguoti arba atsakyti šypsena – geriausias variantas. Tik įsivaizduokite, kaip ši paprasta filosofija padės ateityje, kai vaikas girdės daug skaudesnius dalykus, negu pašaipas vaikų darželyje.

2 psl. »

Komentarai (1)

Kamilė 2017-12-30 02:34
As suradau buda kaip kai is taves tyčiojasi kap galima nekreipti dėmesio . Reikia gilei ikvėpti ir iskvėpti . Tikiuosi padės ☺

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Naujagimis vaikas gali matyti žalią ir raudoną spalvas, tačiau nemato mėlynos.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai