Kaip ugdyti vaiko atsakomybės jausmą?

Atsakomybės ugdymas– vienas iš pamatinių dalykų vaiko ugdymo procese. Tai ilgas ir sunkus darbas, kurio vaisiai lydės vaiką visą jo likusį gyvenimą.  Tėvai nuolatos ieško būdų, kurie padėtų išmokyti vaiką atsakomybės jausmo, tačiau dažniausiai pats atsakomybės suvokimas apsiriboja tik namų aplinka: iššluotos grindys, nuvalytos dulkės, išplauti indai ir sutvarkytas kambarys. Toks požiūris nėra teisingas, todėl mes tikimės, kad šis straipsnis padės tau pažvelgti plačiau ir suteiks pagrindą kitaip auklėti savo vaiką ir siekti didesnių tikslų.

Visų pirma, norėtume pradėti nuo to, kad atsakomybė jokiu būdu neturi būti priverstinė.  Atsakomybė – tai vaikui įskiepyta vertybių sistema: tai, kaip jis žiūri į gyvenimą ir aplinkinius žmones, tai, kaip jis suvokia savo laisvę, teises ir pareigas. Yra vaikų, kurie gali būti labai pareigingi namuose ir mokykloje: jie visuomet susitvarko savo kambarį, atlieka jiems paskirtus namų ruošos darbus ir puikiai mokosi, tačiau jie nesugeba priimti atsakingų sprendimų, nes tariama jų atsakomybė tėra aplinkinių primestos normos. Tokie vaikai nuo mažens pripratę daryti tai, ko iš jų prašoma, tačiau atėjus laikui priimti savarankišką sprendimą, jie sustoja kryžkelėje, ir negali apsispręsti, kuriuo keliu pasukti, nes jų gebėjimas spręsti ir rinktis pagal vertybes nėra pakankamai išugdytas. Šis pavyzdys puikiai atskleidžia, kad atsakomybės jausmo neįmanoma primesti. Jį reikia ugdyti, rodant tinkamą pavyzdį arba kitaip tariant, pavyzdžiais skiepijant vertybes.

Atsakomybės ugdymas prasideda ne nuo vaiko, o nuo tėvų požiūrio ir nuostatų. Dažniausiai tėvai atsisako girdėti vaiką, o išgirdę tai, kas jiems nepriimtina, naudojasi keturiais pagalbininkais: neigimu, atsisakymu pripažinti, nuslopinimu ir pagrąžinimu. Kad būtų aiškiau, norime pateikti kelis standartinius pavyzdžius:

2 psl. »

Komentarai

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Jei vaikas apsinuodijo rūgštimi arba šarmais, jokiu būdu negalima dirbtinai jo vimdyti, nes šios medžiagos dar kartą nudegins gleivinę. Šiuo atveju reikia duoti išgerti 2 stiklines vandens.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai