Kodėl vaikai lunatikuoja?

Lunatizmas, arba kitaip – somnambulizmas vaikams pasireiškia gana retai, bet tikrai kiekvienas esame girdėję, kas tai yra. Lunatizmas – tai miego sutrikimas, pasireiškiantis maždaug 1.5 valandos po užmigimo. Tuo laikotarpiu išoriškai vaikas atrodo labai kietai įmigęs, tačiau jis gali staiga atsikelti ir elgtis taip, tarsi būtų visiškai budrus.

Dažniausiai somnambulizmas pasireiškia dėl psichologinių veiksnių: stresų, nerimo, išgyventų krizių ir t.t. Dažnai manoma, kad lunatizmas tiesiogiai priklauso nuo mėnulio fazių, tačiau toks įsitikinimas yra klaidingas. Tiesa, negalima atmesti ir paveldėjimo faktoriaus: mokslininkai teigia, kad vaikai, kurių tėvams yra pasireiškęs lunatizmas, tą patį patiria 6 kartus dažniau nei vaikai, kurių giminėje somnambulistų nėra buvę. Somnambulizmą taip pat gali išprovokuoti alkoholis, narkotikai, vaistai, ir galvos smegenų traumos.

Dienos metu somnambulisto elgesys niekuom nesiskiria nuo kitų žmonių elgesio. Kitoniškumo nerodo ir psichologinių tyrimų duomenys. Tačiau vis dėl to keletą požymių, nors ir neryškių, galima pastebėti: naktinėjantys vaikai yra jautresni už kitus, sunkiau tramdo savo pyktį, agresiją, jiems sunkiau prisitaikyti prie naujovių ar priimti kitų žmonių nuomonę. Nustatyta, kad vaikščiodamas naktį somnambulas vienu metu ir snaudžia, ir būdrauja, dėl šios priežasties jie atsikelia iš lovos, ima vaikščioti, viską mato ir viską girdi bei jaučia, tačiau žvilgsnis išlieka nejudrus, tarsi susikoncentravęs į vieną konkretų tašką. Lunatiko judesiai gali būti šiek tiek nerangūs, tačiau iš esmės jo elgesys primena normalaus, nemiegančio žmogaus elgesį. Vaikai miegodami pradeda vaikščioti tuomet, kai išmoksta savarankiškai judėti. Dažniausiai naktimis vaikšto 4-8 metų vaikai, o iki 12 metų lunatizmas įprastai išnyksta.

2 psl. »

Komentarai (11)

MAMA 2018-07-10 21:58
Mano vaikas 5 metu karts nuo karto sulanatikuoja atsisesdamas bet paskutyni karta nakti uzgirdau verksma o nulekus i kambari ji radau atsistojusi ant palanges :/ beproto issigandau ir tikrai sunerimavau,nes gyvename 4-ame daugiabucio aukste o su jo tokiu lunatikavimu nejuokai... kur del sitos bedos tureciau kreiptis?
Vaida 2017-10-20 17:24
Lunatikavimas - Neramus miegas, savęs žalojimas.
Lunatizmas-Juokas 2016-11-28 22:39
Mano dukryte jau kaip kokie 3-4m. prabudna ir juokias,pirmus kartus buvo tikrai nejauku,isigasdavau.Dazniausiai prabudus atsiseda ir juokias be perstojo,zvilgsnis be reakcijos,ziuri ir i nieka nereaguoja,arba prabudus vaiksto-juokias,priseda-toliau juokias.Nejaukus tas jos man juokas.Anksciau imdavau zadinti-ji neprabunda,o prabudinus ji puola is isgascio i asaras.Dabar nebezadinu,stebiu ja tik ir bandau uzmigdyt.Ieskojau internete,bet neradau kad kas rasytu ar paaiskintu kodel tas toks juokas?
Daiva 2015-03-09 21:36
As net nezinau kaip tai pavadinti,dukryte 2.4 menesiu.ji atsikelia nakty ir stovi prie lango ir zvilgsnis sustinges lyg zetu y viena taska.
o 2012-03-24 17:23
as maniau jad kai lunatikuoja zmogus jis pasidaro transo busenoj ir pakyla o pskj nusileidzia po kiek laiko
: DD 2011-11-29 21:33
As iki 11 metu vaiksciodavau kie dar mama pasakojo tai visokiu nesamoniu pridarydavau. Bet svarbiausia tai kad as dauguma ka atsimindavau ;o . Pvz pas mus uz duru stovi kopecios tai as kelis kartus tas kopecias sunkias tokias budama 8 metu i kambario viduri atitempiau ir nuvariau atgal i lova ! ir as sita ivyki geriausiai atsimenu !
Baisu 2011-11-22 16:06
Aš tikriausiai mirčiau iš strioko jei mano vaikas "be sąmonės" naktimis vaikščioti pradėtų
Ji 2011-11-22 15:39
Girdėjau, kad padeda, jeigu prie lovos patiesi šlapią grindų skudurą. Kiek tame tiesos - nežinau, nes mano šeimoje tokių problemų nebuvo. O va kaimynų berniukas kaip niekur nieko naktį galėdavo atsistot ir nusišlapint ant kėdės, ant kurios užsverti drabužiai. O ryte nieko nebeprisimindavo.
Emilijai 2011-11-22 10:45
Nemanau, kad vaikui reikia kokios nors pagalbos. Kaip ir parašyta, iš lunatizmo išaugama, taigi su laiku tai baigsis. Svarbiausia atidžiai stebėti, kad vaikas nieko nepasidarytų. Mano sūnus vaikščiodavo per miegus būdamas 3 metukų, bet įprastai jis kasnakt eidavo iki šaldytuvo, pasiimdavo savo sulčių, atsigerdavo ir vėl keliaudavo į lovą. Įdomiausia, kad dienos metu pats į šaldytuva niekada nelįsdavo, visada prašydavo kad aš paduočiau
Lidija 2011-11-22 10:06
Tikriausiai kaip ir visada - kreiptis į gydytoją :) O šiaip straipsnis labai įdomus.

Vaikų sutrikimai

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Kiekvieną minutę gimsta apie 200 vaikų. Daugiausiai vaikų gimsta liepos mėnesį.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai