Kodėl verta investuoti į vaiko ugdymą?

Shutterstock

Tėvai savo vaikus aprūpina jaukiais namais, šiltais drabužiais, rūpinasi jų sveikata ir mityba, pradžiugina žaisliukais ir pramogomis, tačiau didžiausia dovana, kurią jie gali suteikti savo vaikui, yra išsilavinimas ir ugdymas.

Užklasinė veikla - ne tik laisvalaikio praleidimo būdas


Didelę gyvenimo dalį vaikai praleidžia mokykloje bei besiruošdami pamokoms, tad, atrodytų, neteisinga „atimti“ iš vaiko laisvalaikį bei versti jį po pamokų ne ilsėtis namuose, bet skubėti į sporto treniruotę ar muzikos mokyklą. Žinoma, „versti“ vaiko tikrai nereikia, tačiau svarbu padėti jam išsirinkti mylimą užklasinę veiklą.

Tinkamai parinkti ir vaikui patinkantys būreliai suteikia ypač daug naudos bei padeda visapusiškai tobulėti. Tyrimai bei apklausos rodo, kad šiuolaikinių vaikų fizinis aktyvumas ypač menkas, o rodikliai kasmet tik prastėja. Paskatinkite vaiką atrasti jam patinkančią fizinę veiklą. Visai nebūtina kreipti dėmesį tik į „tradicinius“ būrelius - jeigu vaikui nepatinka krepšinis ar šokiai, tai galbūt jis atras save, o kartu ir fiziškai sustiprės žygiuodamas skautų būrelyje, tobulindamas triukus riedlentininkų mokykloje, besimokydamas orientuotis miške, keldamas inkilus su jaunaisiais gamtininkais ar išvedžiodamas beglobius šunis prieglaudoje.

Dailės, muzikos, skaitovų ar dramos būreliai ne tik suteikia vaikui svaresnį meninį išsilavinimą, bet ir padeda gilintis į savo vidinį pasaulį, suvokti jausmus, išreikšti mintis meno pagalba. Menas lavina estetikos pajautimą, kelia emocinį intelektą, vysto kūrybiškumą, o tai savybės, kurios labai praverčia kiekvienoje gyvenimo situacijoje, nesvarbu, kokiu karjeros keliu žengia žmogus.

Lankydami užklasinės veiklos būrelius vaikai ne tik save realizuoja, maloniai leidžia laiką, bet ir susipažįsta su bendraminčiais, užmezga artimas draugystes su bendraamžiais bei atranda autoritetus vadovų ar trenerių asmenyje. Mokykloje su patyčiomis ar nesėkme mokslų srityje susidūręs vaikas turės papildomą ramstį, vietą nurimti, pasisemti pozityvios energijos ir papildomos motyvacijos.

Papildomas vaikų lavinimas - geriausia investicija

Diskusijos apie mokslo kokybę niekuomet nesiliauja, o mokyklas baigę abiturientai dažnai kritiškai vertina gautas žinias. Mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai neturi laiko laukti sisteminių pokyčių - puikus išsilavinimas, žinios, pasiruošimas tolimesnėms studijoms bei karjeros kūrimui jų vaikams reikalingi jau dabar.

Neskubėkite peikti vaiko, kuriam prasčiau sekasi tikslieji mokslai ar literatūra - taip, gali būti, kad vaikas „pritingi“ ar yra nedėmesingas klasėje, tačiau gerokai dažniau jis paprasčiausiai nesupranta užduočių, jam trūksta pagrindų, reikalingų norint įsisavinti sudėtingesnę informaciją. Susėskite ir atvirai pasikalbėkite su vaiku bei jo mokytojais, neatmeskite korepetitoriaus samdymo galimybės - galbūt vaiko žinių spragoms užpildyti pakaks vos kelių individualių pamokų. Informaciją perpratęs ir savimi pradėjęs pasitikėti vaikas bus žingeidus, norės ir toliau nepasiduoti, spręsti iškilusias problemas ir siekti puikių rezultatų.

Norint sėkmingai siekti aukštojo mokslo, o vėliau ir konkuruoti šiuolaikinėje darbo rinkoje ar laisvai jaustis keliaujant labai svarbu mokėti kuo daugiau užsienio kalbų. Mokykloje vaikai dažnai mokomi kalbos gramatikos taisyklių, naujų žodžių, jie net gali gauti puikius pažymius, tačiau tai neatspindi kalbėjimo įgūdžių. Norint išmokti kalbėti reikia... kuo daugiau kalbėti! Labai naudingi inovatyvūs, smagūs, dinamiški kalbų kursai, ypač daug dėmesio skiriantys ne tik gramatikai, bet ir kalbėjimui. Vaikų užsienio kalbų įgūdžiai taip pat greitai tobulėja vasarojant kalbų mokymo ar įprastose stovyklose užsienyje, kuriose susirenka vaikai iš skirtingų pasaulio kraštų. Tarptautines pažintis užmezgę vaikai neretai palaiko draugystę susirašinėdami, bendraudami telefonu ir internetu, tad jų įgūdžiai tobulėja ir toliau.

Vaikų mokslas Lietuvoje nemokamas, tačiau siekiant aukščiausių rezultatų, norint, kad vaikas visapusiškai ir greitai tobulėtų teks tam skirti lėšų. Svarbu, kad vaikų išsilavinimas šeimos biudžete užimtų ne paskutinę vietą - juk tai geriausia investicija į laimingą, sočią ir ramią atžalų ateitį. Neprašausite atidarę atskirą sąskaitą ir pradėję joje kaupti vaiko mokslams bei užklasinei veiklai skirtas lėšas jau nuo pat kūdikio gimimo. Jeigu to nepadarėte, tai apsvarstykite galimybę už papildomą vaiko ugdymą susimokėti išsimokėtinai ar pasiimti paskolą. Spauskite čia ir gaukite daugiau naudingos informacijos.

 

Komentarai

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Europoje tėvais tampama vidutiniškai 29 metų, tuo tarpu Indijoje - sulaukus 19.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai