Mamyte, neišjunk šviesos!

Į vaikų psichologą tėveliai dažniausiai kreipiasi dėl mažylių baimių. O ar žinai, ko dauguma mažylių bijo labiausiai? Atspėjai... Tamsos. Jie atsisako miegoti vieni, nuolat eina pas tėvelius ir jiems skundžiasi. Miegas virsta ne poilsiu, o kelias valandas trunkančia kankyne... Šį karta pakalbėsime apie tai, kas slypi už tamsos baimės, ar visada reikia kažko imtisi, taip pat aptarsime efektyviausias šios baimės korekcijos priemones.

Ar iš tiesų vaikas bijo tamsos?

Dažnai vaikai sako, kad bijo tamsos, nors iš tiesų yra ne visai taip. Šia baime gali prisidengti kitos baimės, pavyzdžiui: gal vaikas nenori paleisti mamos iš savo akiračio (juk užmigti visada maloniau, kai jauti artimo žmogaus šilumą, kai žinai, kad prireikus jis visada tave apgins ir nuramins). Deja, labai dažnai mamytės ir pačios nesąmoningai tokią baimę kursto: juk jeigu mama ir tėtis nelabai gerai sutaria, kol vaikas miega vienoje lovoje su jais, intymūs santykiai yra tiesiog neįmanomi. Tada jai labai paranku, kad mažylis miegotų kartu – ji galės išvengti jai nemalonių seksualinių santykių.

Kitas pavyzdys – kai tėvas komandiruotėje, o mama taip nori žmogiškos šilumos, artumo... Tokiu atveju jai taip pat malonu miegoti su vaiku. Išeina taip, kad moteris lyg ir nori, kad jis miegotų atskirai, vienas, tačiau jos pasąmonė tam priešinasi.

Kas slepiasi tamsoje?

Labai dažnai vaikai bijo ne pačios tamsos. Jeigu užmegsi labai šiltus ir artimus santykius su savo atžala, greičiausiai išgirsi, kad mažylį gąsdina šešėliai už lango, ragana iš pasakos, kuri gali atskristi ir jį išsinešti, gyvatė, kuri, jo nuomone, slepiasi po lova, ir panašiai. Tiesiog tamsoje jis lieka vienas su savo baimėmis, netenka tavo palaikymo, vizualinio kontakto, todėl nenuostabu, kad jį ima bauginti ir tamsa. Vis dėlto tokia baimė yra antrinė, tad kovoti reikia ne tik su ja, bet ir su gilesnėmis (žinoma, jeigu jų yra). Kaip tai padaryti? Yra du veiksmingi būdai.

2 psl. »

Komentarai (7)

Dovilė 2015-11-06 23:25
http: / /
apklausa.lt/f/vaiku-tamsos-baime-ma2e4az.fullpage
Dovilė 2015-11-06 23:23
Sveikos mamytės, studijų tikslais atlieju apklausą apie vaikų tamsos baimę ir ne tik, didelis ačiū užpildžiusioms!http://apklausa.lt/f/vaiku-tamsos-baime-ma2e4az.fullpage
nesvarbu 2012-12-16 20:26
Vaikai visko bijo ir as bijojau mano sese sakydavo ko bijoti tamsos na man gal nuo vaikystes bijojau bet mano sese labai mandri yra
Erika 2012-02-21 13:58
Noriu pakausti,ar reikia kreiptis pas gydytoja pagalbos del nuolatinio vaiko slapstimosi.jis lenda i kapa,po stalu,isterikuoja jei bandai pakalbinti,begioja po kambari kai reikia atsisveikinti.sunui 6m.ir man toks elgesys jau kelia nerima.kur jieskoti problemos sprendimo?
Gailė 2012-01-24 20:39
Aš pati maža būdama bijojau, bet tik dėl to, kad kieme vaikai pripasakojo istorijų apie baubus visokius po lova :D Ir nei tėtis nei mama nesugebėjo įtikinti
Miglė 2012-01-24 18:37
mano vaikas jos bijo tiesiog paniškai
Augustė 2012-01-24 12:42
Aš irgi bijojau ne tamsos, o to, kas joje. Ypač mane gąsdino nuo ant palangės krintančių augalų šešėliai. Aš užsimerkdavau ir palįsdavau po antklode.

Vaikų sutrikimai

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Ar žinojote, kad suaugęs žmogus turi 206 kaulus, o vaikas – 300 (kai jie auga, kai kurie kaulai susijungia į vieną)

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai