Moksleivių gaivinimo mokymo projektas „Auksinės minutės“

Netikėtai širdžiai sustojus Lietuvoje, tikimybė išgyventi yra kur kas mažesnė negu didžiojoje dalyje Centrinės ir Vakarų Europos šalių: širdžiai sustojus Danijoje arba Leideno mieste jūsų tikimybė išgyventi gali būti iki 6 kartų didesnė.

Lietuvoje dėl žinių ir ryžto stokos aplinkiniai dažniausiai nesuteikia gyvybę gelbstinčios pagalbos, o greitajai pagalbai atvykti iki kol smegenims padaroma nepataisoma žala, yra praktiškai neįmanoma. Dėl nesugebėjimo suteikti paprasto gaivinimo, liūdnų istorijų liudininkais pastaraisiais metais buvome ne kartą. Privalomų gaivinimo mokymų įtraukimą į mokyklos programą jau kelerius metus ES narėms rekomenduoja ir Europos Komisija, tačiau Lietuvoje neegzistuoja jokia struktūrizuota ir kokybiškai veikianti visuomenės gaivinimo mokymų sistema. Danijos, Olandijos, Norvegijos patirtis rodo, kad struktūrizuotas masinis gyventojų gaivinimo mokymas išgelbėja šimtus gyvybių kasmet, o išgelbėtiesiems leidžia gyventi kur kas visavertiškesnį gyvenimą. Dėl mūsų visų privalome tai padaryti ir Lietuvoje.

„Auksinės minutės“ yra savanoriškas jaunų gydytojų ir medicinos studentų projektas, organizuojamas Jaunųjų gydytojų asociacijos ir bendraminčių, kurio metu siekiame gerai apmokyti kuo daugiau moksleivių, kaip atlikti gaivinimą širdies sustojimo atveju, išpopuliarinti gaivinimo žinias Lietuvoje ir išgelbėti gyvybes. Auksinių minučių savanorių komandos vyksta į mokyklas visuose Lietuvos kampeliuose ir pagal naujausias Europos gaivinimo tarybos gaires veda praktinius 2 valandų gaivinimo mokymus 13-19 metų moksleiviams, o laisvu laiku dalyvauja visuomeniniuose renginiuose ir veda gaivinimo mokymus juose.

Mokome moksleivius, nes tai yra ilgiausiai mūsų visuomenėje gyvensiantis ir lengviausiai pasiekiamas masiniam apmokinimui gyventojų segmentas. Moksleiviai imlūs naujoms žinioms, greitai mokosi ir bendraudami nauja informacija yra linkę dalintis, taip įgytas žinias perduodami aplinkiniams bei primindami vieni kitiems. Mūsų tikslas yra, kad privalomas gaivinimo mokymas taptų oficialia Lietuvos moksleivių švietimo programos dalimi nuo 2020 metų, o gyvybę gelbstintį gaivinimą širdies sustojimo atveju suteiktų kiekvienas Lietuvos gyventojas, jau palikęs mokyklą prieš daug metų.

2 psl. »

Komentarai

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Daugiausiai vaikų turintis žmogus pasaulyje - tai Maroko sultonas Ismailas. Jis augina 548 sūnus ir 340 dukterų. Jo hareme vaikas gimsta maždaug kas 20 dienų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai