Naktiniai baimės priepuoliai: kaip elgtis tėvams?

Naktinės baimės arba kitaip vadinami baimės priepuoliai nėra tas pats, kas naktiniai košmarai. Jie gąsdinantys ir verčiantys sunerimti, tačiau iš tiesų – nelabai pavojingi. Priešingai, nei naktiniai košmarai, naktinės baimės taip smarkiai nepaveikia paties vaiko. Šios baimės labiau gąsdina tėvelius, mat mažylis dažniausiai net neprisimena, kas įvyko.

Susapnavęs naktinį košmarą vaikas išsigąsta ir tuojau pat išsibudina, mat sapne regėti vaizdiniai ir girdėti garsai smarkiai paveikia jo psichiką ir neleidžia nurimti bei toliau užmigti. Naktinės baimės priepuolis vaiką paveikia kitaip: jis muistosi lovoje, dažniausiai garsiai verkia ar net rėkia, tačiau pilnai neišsibudina. Taip nutinka dėl to, kad naktinės baimės atsiranda gilaus miego fazėje.

Gilaus miego fazė tęsiasi maždaug pirmas keturias valandas nuo užmigimo. Vėliau palaipsniui pereinama į lengvojo miego fazę, kai žmogus pradeda sapnuoti. Jei naktinis baimės priepuolis ištinka tuomet, kai vyksta perėjimas iš vienos miego fazės į kitą, gali pasitaikyti atvejų, kad mažylis ims vaikščioti per miegus ir atrodys, kad jis yra visiškai budrus. Tačiau iš tiesų taip nėra.

Nors visas šis vaizdas iš šalies atrodo labai baugiai, nerimauti neverta, mat naktinės baimės, kaip ir košmarai, dažniausiai pasireiškia dėl sparčiai lavėjančios vaiko fantazijos ir didelio per dieną sukaupto emocijų kiekio. Ir vis dėl to, jei baimės pasikartoja gana dažnai, reikėtų pasirūpinti savo vaiko saugumu, nes priepuolio metu jis gali nejučia susižaloti.

Kaip apsaugoti vaiką naktinės baimės metu?
 

  • Kad ir kaip baisiai viskas tau atrodytų, neturėtum stengtis nuraminti vaiko. Baimės priepuoliai trunka 5-15 minučių ir praeina savaime, o pabudęs vaikas nieko neprisimena;
  • Jokiu būdu nežadink vaiko, mat pajutęs fizinį kontaktą jis dažniausiai ima dar labiau priešintis;
  • Jei priepuoliai kartojasi nuolatos, pasirūpink, kad vaiko lovelė būtų saugi ir aplink nebūtų pašalinių daiktų, kuriais jis galėtų susižaloti;
  • Naktinės baimės metu būk šalia ir stebėk vaiko judesius. Gali būti, kad jis staiga ims draskyti savo odą ar daryti kitus keistus ir neįprastus dalykus. Užsigauti mažylis gali ir tiesiog dėl staigių rankų mostų.
  • Jei vaikas patiria naktines baimes, pagalvok, ar jo dienotvarkė nėra perkrauta ir mažylis ne per daug pavargsta.
  • Po baimės priepuolio neklausinėk vaiko, ką jis jautė, nes greičiausiai jis nieko neprisimins. Tiesiog atkreipk dėmesį į tai, kokius įspūdžius jis patiria per dieną. Gal būt emocijų kiekis yra per didelis? O gal vaikas gauna per daug neigiamos informacijos?
  • Pasistenk prailginti vaiko miego laiką. Jei jis gerai pailsės dienos metu, ne taip giliai miegos naktį, todėl išvengs naktinių baimių.
  • Jei naktinės baimės pasitaiko nuolatos, gali pabandyti sugriauti miego ciklą: tiesiog pažadink vaiką kas tam tikrą laiką, tarkim kas 30 minučių.

Komentarai (6)

vaida 2017-10-21 23:20
mes tiką po baimės-siaubo priepuolio... riksmas truko apie 5 min. Na, tikrai nemalonus dalykas... Dukrytei metai ir du mėnesiai, nutinka jau antrą kartą, pirmas buvo prieš 3-4mėnesius.Tas pats buvo ir pirmagimiui, kai buvo kūdikėlis, kelis kartus, bet dbr viskas ok, jam jau 5-keri.
asta 2015-09-26 21:41
mano vaikas situos siaubus isgyvena jau nuo kudykystes,taip pat su juo ir as,gydytojai sake kad isaugs ,tai laukiu jau 10 metu,ka kaimynai galvoja,nezinau nes vaikas klykia kaip pamates demona...
Vaida 2014-10-15 15:40
Mano sunui pirmas priepuolis istiko esant astuoniu menesiu.
visma 2012-04-04 20:49
Pasiseke tuomet jums, Rona. Mūsų sūnui 5 metukai ir su šita situacija susiduriame reguliariai. Gydytoja sakė, kad vaikas labai emocionalus, todėl per dieną sukauptos emocijos išsiveržia miego metu
Diana 2012-04-04 13:49
Nuo kokio amžiaus gali prasidėti naktiniai baimės priepuoliai? Kaip mamai būti tikrai, kad tai ne šiaip košmaras, o kažkas kita?
Rona 2012-04-04 09:41
Neteko apie tokius girdėt

Vaikų sutrikimai

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Kalbant apie vaikus Japonijoje nevartojami žodžiai "blogas" ir "negeras".

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai