Neskubėkite džiaugtis „auksiniu vaiku“

Visi tėvai nori, kad vaikučiai augtų geri ir klusnūs. Šis troškimas reiškia, kad atžalos gali ir neklausyti. O jeigu vaikas klauso visada?
 
Suprasti savo norus
 
Būna tokių vaikų, iš kurių nėra reikalo ko nors reikalauti – jie ir taip klusnūs, ir neprašomi daro viską, ką ir kaip reikia, puikiai nuspėja, ko nori suaugusieji. Jie stengiasi veikti taip, kad niekas nenusimintų, kad niekam nekiltų nepatogumų, Paprastai suaugusieji tokiu elgesiu tik džiaugiasi, tačiau psichologai mano, kad skubėti džiaugtis nereikia – tai pagrindas susimąstyti, ar atžala taip elgiasi savo noru, ar tiesiog stengiasi įtikti suaugusiesiems.
 
Paprastai tokie „auksiniai vaikučiai“ orientuojasi ne į savo, o į aplinkinių jausmus bei troškimus. Jie labai užjaučiantys, jaučia kitus geriau, negu save, ir suprasti, ko nori jie patys, jiems daug sunkiau. O juk tėvų užduotis – parengti atžalą gyvenimui, kuriame svarbu mokėti priimti sprendimus, remiantis savo poreikiais bei vertybėmis. Tai reiškia, kad tėvai turi padėti vaikui suprasti save patį, savo troškimus ir norus – antraip jis nebus savarankiškas.
 
Taip pat reikia pabrėžti, kad ilgą laiką slopintos emocijos ir išgyvenimai suaugus gali pridaryti rimtų sveikatos problemų ir tapti priklausomybių priežastimi.
 
Šilkinis charakteris
 
O gal tiesiog vaiko toks charakteris, ir jaudintis nėra dėl ko? Patikrinti lengva – tereikia truputį pastebėti atžalą. Jeigu mažylis reiškia emocijas, kalbėdamas apie savo norus, jeigu jis turi mėgstamą užsiėmimą, greičiausiai jis save jaučia. O štai į kokius požymius tėveliams vertėtų atkreipti ypatingą dėmesį.
 
Sunerimti reikėtų, jeigu vaikas:

2 psl. »

Komentarai (1)

Andrius 2016-10-16 21:00
Pats buvau toks vaikas, darydavau viską, kad įtikčiau tėvams ir galu, gale aplinkiniams. Dabar man 26 ir gyvenimas yra sudėtingas, trūksta pasitikėjimo savimi, visiškai neturiu jokių interesų, metus lankiausi pas psichologą, tačiau rezultatai prasti. Taigi mieli tėveliai, stenkitės nedaryti iš vaikų robotų už tai jums tikrai nebus atžalos dėkingos, greičiausiai nekęs jūsų ir nenorės visiškai bendraut.

Vaikų auklėjimas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Ar žinojote, kad suaugęs žmogus turi 206 kaulus, o vaikas – 300 (kai jie auga, kai kurie kaulai susijungia į vieną)

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai