Padidėję limfmazgiai vaikui – ar verta sunerimti?

@ Shutterstock

Padidėję limfmazgiai vaikui – pakankamai dažna, ankstyvoje vaikystėje pasitaikanti problema. Šis simptomas gali prognozuoti nedidelius virusinius susirgimus, tačiau taip pat pranašauja ir rimtesnes ligas, tokias kaip limfoma (kraujo sistemos vėžys). Kaip reikėtų reaguoti, pastebėjus šį sutrikimą?

Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog padidėję limfmazgiai vaikui gali atsirasti ir dėl to, jog jis dažnai serga peršalimo ligomis arba yra alergiškas. Kai mažylio organizmą užpuola virusas, patinsta ir atitinkamas limfmazgis, tad jeigu vaikas neseniai pradėjo lankyti darželį ar mokyklą ir kur kas dažniau kovoja su įvairiomis ligomis, iš karto jaudintis nevertėtų.

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje limfmazgis patino, galima sužinoti ir būsimas ligas. Padidėję limfmazgiai kakle vaikui dažniausiai prognozuoja peršalimą, raudoniukę, tonzilių ar vidurinės ausies uždegimus, tad jeigu Jūsų mažylis karščiuoja, jį vargina gerklės, rijimo, galvos skausmas ar atsiranda nedideli odos išbėrimai, gali būti, jog limfmazgiai padidėjo būtent dėl šių ligų. Vis dėl to, išsiaiškinti tikslią jų padidėjimo priežastį gali padėti „Medicinos klinikoje 1005“ dirbantis gydytojas hematologas, kuris atliks visus reikiamus tyrimus ir leis nebesijaudinti dėl mažylio sveikatos ir galimų ligų.

Svarstant, ar jau verta kreiptis pagalbos į specialistus, reikėtų stebėti vaiko būklę ir jeigu po kurio laiko limfmazgiai nemažėja, tačiau priešingai – darosi didesni ir kietesni, tikslesnius tyrimus rekomenduojama atlikti. Nors dažnai užtenka stiprinti organizmą vitaminais, tinkama mityba ir aiškiu poilsio bei miego rėžimu, verčiau tiksliai žinoti, su kuo kovojate. Rečiau, tačiau pasitaiko atvejų, kai limfmazgiai net ir po kurio laiko nesumažėjo, tad tuomet bus reikalingas specialus gydymas arba jų šalinimas.

Vaikų hematologas Vilniuje, dirbantis „Medicinos klinikoje 1005“, įvertins padidėjusių limfmazgių dydį, įvertins vaiko nusiskundimus, bendrą jo būklę ir reikalui esant atliks reikiamus tyrimus, kurie padės išsiaiškinti tikslią šio simptomo priežastį. Padidėję limfmazgiai vaikui nebūtinai yra rimtos ligos pranašas, tačiau tiek Jūs, tiek Jūsų mažylis jausis kur kas geriau, jeigu šią diagnozę patvirtins savo sritį išmanantis specialistas.

 

Komentarai

Vaikų sveikata

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Kiekvieną minutę gimsta apie 200 vaikų. Daugiausiai vaikų gimsta liepos mėnesį.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai