Pagalba nuo peršalimo – iš bičių

@ Shutterstock

Lietuvoje malonius orus dažnai pakeičia kelias dienas trunkantis lietus, ne tik paslepiantis saulę, bet ir atnešantis rūpestį dėl peršalimo ligų, įvairių virusų ir kitų susirgimų. Kaip sustiprinti imunitetą ir neįsisukti į uždarą antibiotikų ir ligų ratą? – klausimas, aktualus kiekvienai Lietuvoje gyvenančiai šeimai.

Pagalba iš bičių susirgus

Ne paslaptis, kad mūsų klimatas permainingas, tad būdingi viršutinių kvėpavimo takų susirgimai. Jie gali būti ne tik peršalimo, bet ir susibūrimo vietose pasigauto viruso pasekmė. Štai kodėl turėtumėme pasirūpinti priemonėmis, didinančiomis organizmo atsparumą ligoms.

Sakysite, lengva kalbėti, o kaip išsirinkti tinkamiausią produktą, kai vaistinių lentynos lūžta nuo įvairiausių vaistų, maisto papildų ir vitaminų? Žiniasklaidos kanalai transliuoja reklamines žinutes, o šeimos gydytojas ne visada turi laiko išsamiai konsultacijai. Tokiose pasiūlos „džiunglėse“ pasiklysta net profesionalai. Taigi, kilus menkiausiai abejonei, visada verta prisiminti liaudies išmintį ir atsigręžti į gamtą.

Pasak Šveicarijos kaime bites auginančio veterinarijos mokslų daktaro Juozo Jokimo, imuniteto stiprinimo ir veiksmingiausio vaisto nuo peršalimo turėtume ieškoti būtent pas šias skraidūnes. „Norėdamos apsaugoti avilį nuo infekcijų, grybelių, puvimo, rūgimo procesų, bitės kaupia propolį. Ši medžiaga yra nepaprastai naudinga ir žmogui. Tai vienas stipriausių gamtinių antibiotikų, galintis daryti stebuklus“, – pažymi J. Jokimas.

Propolio naudą patvirtina ir jo žmona provizorė, žolininkė Vida Jokimienė. Jos nuomone, artėjant žiemai labai svarbu prisiminti propolio naudą ir nepamiršti tinkamai išsirinkti jo produktą taip, kad jis būtų nuosekliai vartojamas. „Turėdama visą būrį anūkų, renkuosi natūralų, Lietuvoje pagamintą propolį. Jau daugelį metų jis padeda ne tik greičiau pasveikti nuo peršalimo ligų, nuraminti gerklę, bet ir stiprina mūsų šeimos narių imunitetą. Džiaugiuosi kad papildų forma propolis yra patrauklus smalsiems, bet išrankiems mažiesiems. Kūrybingumo, kaip įsiūlyti šio bičių produkto tabletę, daug nereikia. Triauškina kaip saldainius“, – šypsosi vaistininkė, penkių anūkų močiutė.

Natūrali kilmė ir visapusė pagalba peršalus

Propolis, dar žinomas kaip bičių pikis, yra natūrali, skausmą malšinanti medžiaga, kuri pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Jos yra labai svarbios stiprinant imuninę sistemą ir stimuliuojant regeneracines organizmo funkcijas. Be to, propolis yra laikomas viena veiksmingiausių natūralių medžiagų, naikinančių ne tik bakterijas, bet ir virusus, tad yra nepamainomas natūralus „vaistas“ susirgus peršalimo ligomis.

Propolis yra sudėtinis produktas. Dėl šios priežasties jam nesivysto bakterijų atsparumas, o tai yra labai svarbu vartojant antibiotikus ir kitus stiprius preparatus, kadangi dažnai įvyksta taip, kad bakterijos prie jų pripranta ir tampa jiems atsparios. Taigi, vaistai tampa nebeveiksmingi, o pasveikti darosi sunkiau. Propolį galima vartoti kartu su antibiotikais – jis stiprina jų poveikį, tačiau, priešingai nei antibiotikai, nesunaikina gerųjų žarnyno bakterijų.

Atlikus įvairius tyrimus, buvo įrodyta, jog bičių pikis sumažina pašalinį vaistų poveikį, todėl yra labai naudinga jį vartoti kartu su cheminiais vaistais. Taikant propolio preparatus kompleksiškai su kitomis terapijos priemonėmis, įvairių ligų gydymo kursas kartais sutrumpėja net perpus, taigi pasveikstama daug greičiau.

Kaip teigia vaistinės vedėja, propolis turi uždegimą slopinančių savybių, tad puikiai padeda esant pirmiesiems gerklės uždegimo procesams. „Labai svarbu pastebėti pirmuosius požymius. Pagavus ligą „už uodegos“ ir nuosekliai vartojant šį natūralų „antibiotiką“, galima ir visiškai išvengti gydymo cheminiais vaistaisׅ“, – teigia Vida Jokimienė. Pasak jos, propolis labai veiksmingai sumažina perštėjimą, skausmą, palengvina kvėpavimą ir sudrėkina kvėpavimo takus.  Čia prisideda imbieras ir cinamonas, papildantys propolio savybes ir taip padedantys nuraminti gerklę bei išsaugoti atsparumą sveikatai pavojingiems mikroorganizmams.

Bičių pikiu gali būti gydoma daugybė ligų, tokių kaip sloga, faringitas, laringitas ir kitos viršutinių kvėpavimo takų ligos, nušalimai ar nudegimai, spinduliavimo pakenkimai, virusinės infekcijos bei širdies ir kraujagyslių ligos. Vida Jokimienė pabrėžia, jog bičių pikis yra be galo naudingas ne tik susirgus, bet ir kaip profilaktinė priemonė.

Nepamainomas daugybę metų

„Propolis drąsiai gali būti vadinamas juoduoju vašku, stabdančiu senėjimo procesą“, – dėmesį atkreipia bites laikantis Juozas Jokimas. Pasak veterinarijos mokslų daktaro, bičių pikis veikia kaip antioksidantas, o jo sudėtyje esančios nesočiosios riebalinės oksidacino rūgštys stabdo oksidacijos procesus ir taip kovoja su senėjimu.

Bičių pikyje taip pat gausuįvairių mineralinių medžiagų: mangano, cinko, vario, nikelio, kobalto, kalcio, kalio, fosforo, sieros, natrio, geležies, magnio. Taip pat yra vitaminų Bp, B2, B6, C, E ir A. Be to, į pikio sudėtį patenka sudėtingų riebalinių rūgščių, įvairių angliavandenilių, daug inhibitorių, antimikrobinių ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

Dėl visų šių savybių katalikų bažnyčia netgi yra paskelbusi bičių pikį šventuoju produktu, kurių, beje, yra labai nedaug. Tokiu būdu buvo įvertinta jo nauda visai žmonijai. Juk būtent propolis padėjo karų ir maro metu, kai reikėjo ne tik dezinfekuoti ir gydyti žaizdas, bet ir apsaugoti nuo įvairių galimų užkrėtimų.

Šaltinis: Partnerių turinys

Komentarai

Vaikų sveikata

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Kalbant apie vaikus Japonijoje nevartojami žodžiai "blogas" ir "negeras".

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai