Populiarūs stereotipai apie moteris: kaip su jais kovoti?

Moterys kasdien susiduria su kritikos ir negatyvumo lavina. Kaip pastebi psichologai, dėl šių ir daugelio kitų problemų neretai kalti stereotipai apie dailiosios lyties atstoves. Kokie iš jų dažniausi ir kaip su jais kovoti?
 
„Moters turi elgtis kukliai ir paklusti vyrui“
 
Su tokiu požiūriu moterims gali tekti susidurti ir darbe, ir namuose. Ypač tai pasakytina apie tas, kurioms 20-25 metai, kurioms tenka derinti mokslus ir darbą, arba tas, kurios ką tik baigė mokslus ir tik neseniai įsidarbino. Tipiška situacija: jauna darbuotoja siūlo kolektyvui savo idėjas, nori prisiimti dalį sudėtingesnių užduočių, tačiau patys bendradarbiai (vyrai) ją „nusodina“: „Moteris turi būti kukli, o jei tu darbe taip reiškiesi, tai ir namie turbūt viskam vadovausi tu? Ar tau to reikia?“
 
Vyrai labai dažnai nežiūri į moterį rimtai, ypač jeigu kalbama apie jauną specialistę.
 
Ką daryti? Išanalizuokite situaciją. Už tokių žodžių paprastai slypi noras manipuliuoti baimės jausmu: „Tu juk bijai, kad nerasi tinkamo vyro, kad neištekėsi? Tavo galimybės tai padaryti bus didesnės, jei būsi kukli, klusni. Kad priprastum, elkis taip ir darbe.“
 
Bet tai – apgaulė. Santykiai šeimoje nėra tas pats, kas santykiai darbe. Jūs – daugialypė asmenybė, ir galite pasirinkti situaciją atitinkantį elgesio modelį. Santykių tvirtumo šeimoje pagrindas – ne klusnumas, o meilė ir tarpusavio pagarba.
 
Pagalvokite: kas būtent nori, kad būtumėte klusni ir kukli? Ir ko kiekvienas iš jų tikisi? Kas bijo jūsų konkurencijos? Kas jums moka? Kieno nuomonė jums svarbi? Nuo ko norėtumėte laikytis atokiau? Blaiviai įvertinkite aplinkybes, atskirkite darbą ir namus.

2 psl. »

Komentarai

Psichologija

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Naujagimis vaikas gali matyti žalią ir raudoną spalvas, tačiau nemato mėlynos.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai