Vaikų burnos higiena

Visi tėveliai nori, kad jų mažylių dantukai būtų gražūs ir sveiki, tačiau kad šie negestų, tenka įdėti daug pastangų nuo pat ankstyvos vaikystės.

Kaip išmokyti vaikučius valytis dantis?

Ar reikia dantukus leisti valytis pačiam mažyliui, ar vis dėlto geriau tai padaryti už jį? O gal valyti nereikia visai – juk už poros metų pieniniai dantukai vis tiek iškris? Į antrąjį klausimą atsakysime teigiamai dėl dviejų priežasčių: pirma – pieniniai dantys „laiko vietą“ nuolatiniams (jeigu jie dėl ėduonies iškrenta per anksti, sąkandis keičiasi, ir tikrai ne į gera). Antra – ėduonies apgadinti pieniniai dantukai gali „užkrėsti“ ir kitus, tad ateityje, vos tik išdygs nuolatiniai, juos teks dažnai taisyti.

Reikėtų skirti skausmą, kurį vaikutis jaučia dėl dygstančių dantukų, ir pačių dantų skausmą (sukeltą ėduonies). Mažųjų dantukus būtina saugoti – jiems kenkia prasta burnos higiena ir per didelis kiekis saldumynų. Dėl dygstančių dantukų skausmai gali būti jaučiami nuo penkių mėnesių iki maždaug dvejų metukų. Vaikas neramus, sudirgęs, blogai miega ir valgo, jis labiau seilėjasi ir nuolat ieško, ką būtų galima pakramtyti. Dantenos parausta, tampa labai jautrios.

Mažyliui, kuriam kalasi dantukai, reikia itin daug dėmesio. Skausmus padės numalšinti duonos plutos kramtymas ir medikamentai.

Patiems mažiausiems

Rekomenduojama pradėti pratinti vaikutį prie burnos higienos iš karto po to, kai išlenda pirmas pieninis dantukas. Dantų šepetukas šiuo metu dar nėra reikalingas – užteks kandžius pavalyti vatos arba marlės tamponu, ant piršto apsukta audeklo skiautele. Vaistinėse būna ir plastikinių ant smiliaus užmaunamų „kamštelių“ su labai minkštais platmasiniais kauburiukais – šiuos nedidelius „šepetėlius“ galima naudoti dantenų masažui dar prieš tai, kai prasikala dantukai (taip vaikutis pripranta, kad kažkas daroma jo burnytėje).

2 psl. »

Komentarai (3)

nesvarbu 2012-12-23 16:18
Valytis dantukus gerai bet taip vistiek iskris dantys o,bus didesnis vaikas tada jau nekris
Rūta 2012-02-06 11:02
Kiek kramtukai vaistinėse kainuoja, tikras siaubas
Mirta 2012-02-06 07:58
Aš dar atsimenu savo pirmąjį dantų šepetuką :) buvo toks mažytis, žalias, su kažkokiu gyvūnėliu ant koto (berods, zuikiu). Tikrai, plauti dantis būdavo smagiau

Vaikų higiena

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Naujagimis vaikas gali matyti žalią ir raudoną spalvas, tačiau nemato mėlynos.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai