Vaikų talentai: kas tai yra ir kaip nustatyti?

Kaip laiku nustatyti, kam talentingas vaikas, kad įgimtus gabumus būtų galima ištobulinti?
 
„Talento“ sąvoka yra nėra mokslinė, kadangi dar neegzituoja jokių teorijų ar visiškai objektyvių jo diagnozavimo metodų. Apie talentingumą sprendžiame tik iš žmogaus veiklos produktų, todėl bene vienintelis būdas nustatyti, kam talentingas jūsų mažylis – tai stebėti jį ir daryti išvadas.

Tėveliams patartina vesti dienyną ir žymėtis į jį pastabas.
 
Gali būti, kad jūsų vaikas turi techninių talentų: jis domisi įvairiais mechanizmais, vis taikosi išardyti laikrodį, nuolat ką nors renka ir konstruoja, ieško originalių sprendimų ir juos randa, domisi specializuota (gal net skirta suaugusiesiems) literatūra.
 
Muzikinį talentą pastebėti taip pat nėra sunku: jeigu jūsų mažyliui patinka muzika, jis lengvai įsimena melodiją ir ritmą, noriai mokosi groti kokiu nors muzikos instrumentu, į atlikimą įdeda savo jausmus ir energiją – tai neabejotinai talento užuomazgos.
 
Artisto talentas išreiškiamas vaiko sugebėjimu parodyti savo jausmus mimika, gestais ir judesiais. Kai jis ką nors pasakoja, jis tą daro aistringai, su užsidegimu, ir „užkrečia“ kitus. Taip pat gali pasireikšti polinkis ką nors mėgdžioti (balso tono, elgsenos kartojimas, ir pan.).
 
Polinkis į mokslą pasireiškia gebėjimu suprasti abstrakčias sampratas, apibendrinti, aiškiai reikšti savas mintis. Tokie vaikai mėgsta skaityti mokslo populiarinamąją literatūrą, lenkia savo bendraamžius keleriais metais. Jie nepasiduoda, net jeigu pačių kurti „išradimai“ nesusilaukia aplinkinių atsako.
 
Polinkis į sportą – tai taip pat talentas. Nustatyti jį galima iš tokių požymių: vaikas lengvai išmoksta važinėtis riedučiais, čiuožinėti pačiūžomis, švaistytis kardu, pasižymi energingumu, sportiniu azartu ir troškimu laimėti.
 
Literatūrinio talento požymiai – pomėgis fantazuoti, rašyti pasakojimus, eiles.
 
Dailininko (ir menininko apskritai) talentas pasireiškia aistra piešti, lipinti, braižyti.
 
Kaip jau minėta, vaikus reikia stebėti. Nepainiokite talento ir pomėgio, nors ši riba labai plona ir slidi. Jeigu tai tik pomėgis, jis greitai praeina (maždaug po mėnesio ar pusės metų). Jeigu tai talentas, susidomėjimas niekur neišnyks nei po metų, nei po dešimties. Dažniausiai tai ir tampa profesija.
 
Gana dažnai tėvai skundžiasi, kad jų vaikai niekam negabūs. Iš tiesų yra ne visai taip: talentų ir gabumų turi kiekvienas, tik tai jie gali būti silpniau išreikšti. Tokiu atveju nustatyti, kam gabi jūsų atžala, padėtų psichologas.
 

Komentarai

Vaikų ugdymas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Vaikai pradeda sapnuoti dar prieš gimimą.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai