Vėžiu sergantiems vaikams – daugiau galimybių pasveikti

Lietuva žengė dar vieną itin svarbų žingsnį, kad diagnozė „vėžys“ nebebūtų tokia bauginanti. Pradėjus bendradarbiavimą su revoliuciją onkologinių ligų gydyme sukėlusiais belgais, aukšto piktybiškumo centrinės nervų sistemos navikais sergantys vaikai sulauks kokybiškesnio nei anksčiau, specialiai jiems pritaikyto gydymo.
 
Vaikus tirs ir Lietuvoje, ir Belgijoje
 
Jau XX amžiaus antroje pusėje buvo įsitikinta, kad vėžys – genetinė liga. Moksliniais tyrimais buvo įrodyta, kad onkologinės ligos atsiradimą, tolimesnę jos raidą ir gydymo efektyvumą lemia genetinės mutacijos. Priklausomai nuo molekulinių pakitimų bei genetinių mutacijų, auglio augimą aktyvuojančiuose bei slopinančiuose genuose net tos pačios rūšies vėžys gali turėti skirtingą klinikinę eigą, prognozę bei atsaką į gydymą ir todėl turi būti gydomas skirtingais metodais.
 
Lietuvoje vaikų piktybinių navikų diagnostika ir gydymas daugelį metų buvo paremti naviko morfologija, gydymo efektyvumas ir naviko progresija buvo vertinami tik kliniškai ir radiologinių tyrimų metu. Tačiau Kauno klinikų onkologijos ir hematologijos skyriaus gydytojų iniciatyva bei labdaros ir paramos fondo „Rugutė“ pagalba nuo šiol onkologinėmis ligomis sergantys vaikai iki 18 metų amžiaus galės sulaukti molekuliniu pagrindu paremto, specialiai jiems pritaikyto gydymo. O vienos didžiausių energetikos įmonių grupių Baltijos šalyse „Lietuvos energijos“ paramos fondo dėka onkologinių ligonių mėginiai bus ištirti Belgijos genetikos ir patologijos instituto „OncoDNA“ laboratorijoje, nesirūpinant dažnai daug resursų reikalaujančiomis tyrimo išlaidomis.
 
Šiam projektui, kurio vertė – 70 tūkstančių eurų, „Lietuvos energija“ skyrė net 56 tūkstančių eurų paramą. Tyrimai bus atlikti 25 vaikams, kuriems diagnozuoti aukšto piktybiškumo centrinės nervų sistemos navikai.

2 psl. »

Komentarai

Vaikų sveikata

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Jei vaikas apsinuodijo rūgštimi arba šarmais, jokiu būdu negalima dirbtinai jo vimdyti, nes šios medžiagos dar kartą nudegins gleivinę. Šiuo atveju reikia duoti išgerti 2 stiklines vandens.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai