Kaip išsirinkti vyną?

Vynas – alkoholinis, nuo 9% iki 22 % stiprumo gėrimas. Spirituoti vynai – tai tie, į kuriuos papildomai įpilama spirito. Mokslas, kuris užsiima šio gėrimo tyrinėjimu, vadinamas enoligija.  

Kaip išsirinkti vyną parduotuvėje? Deja, bent jau Lietuvoje, paskanauti parduotuvėje siūlomo vyno mes negalime. Vadinasi, teks orientuotis į etiketę ir į patį butelį. Štai keletas pagrindinių vyno pasirinkimo būdų.  

  • Visų pirma reikia žinoti, kad visame pasaulyje vynai skirstomi į dvi rūšis: sausus ir saldžius. Išimtinai Rusijai gaminami pusiau saldūs vynai. Tačiau to nereikėtų vertinti kaip privalumo, nes šie gėrimai gaminami iš prastesnių vynuogių rūšių, o kartais net ir iš atliekų. Be to, norint pusiau saldžiam vynui suteikti tam tikrų savybių, naudojamos papildomos cheminės medžiagos, kas neretai  ir sukelia rytais galvos skausmą.   
  • Etiketėje aiškiai turi būti nurodytas gamintojas. Jeigu to nėra, ar užrašas sunkiai įskaitomas, vadinasi jūs rankose laikote klastotę.
  • Štai kaip išsirinkti gerą vyną: etiketėje būtinai turi būti nurodyti derliaus metai. Jeigu šio užrašo nėra, tai prieš tave vynas, pagamintas iš koncentrato ar naudojant kitas šiuolaikines chemines medžiagas.
  • Gero vyno etiketėje turi būti nurodytos vynuogių rūšys, iš kurių pagamintas vynas. Jeigu prieš tavo akis užrašas: “iš geriausių vynuogių rūšių, rinktų kalnų pietiniuose šlaituose”, tuomet geriau apsieik be šio vyno. Ši taisyklė galioja visiems gamintojams, išskyrus prancūzus. Reikalas tame, kad Prancūzijoje įstatymiškai uždrausta nurodyti vynuogių rūšį, iš kurios pagamintas vynas.      
  • Nepalyginamą pranašumą prieš kitus vynus turės tas, kurio etiketėje bus nurodytas konkretus gamintojo regionas. Ne paslaptis, kad net ir tos pačios srities atskiri regionai pasižymės skirtingomis vyndarystės tradicijomis. Pavyzdžiui, Bordo regionas Prancūzijoje – vienas iš žinomiausių vyndarių prekinis ženklas. Tačiau šis punktas, renkantis vynus, neturi lemiamos reikšmės.
  • Išlaikymo terminas, nurodytas ant statinės ar butelio pasako apie tai, kad vynas tikrai geras. Esmė tame, kad prastos kokybės vyno neapsimoka kažkur ilgai laikyti, jį kur kas naudingiau iš karto parduoti. Tokius vynus supilsto į plastikinius konteinerius ir išveža į pardavimo vietas, kur jis būna chemiškai apdorotas ir tada jau keliauja į parduotuvių  lentynas.  
  • Stalo vynų kategorijai priklauso prasčiausios kokybės ir pigiausi vynai. Jei pirksite vyną ne Lietuvoje, atkreipkite dėmesį, kas užrašyta ant etiketės. Įprastai stalo vynai įvardijami kaip “vin du table”, “vino da tavola”,  “tafelwein”, “vino de mesa”. Atkreipkite dėmesį į tai, kad PAR, Naujojoje Zelandijoje, JAV ir Australijoje stalo vynu vadinamas įprastas vynas.
  • Kitas vynų skirstymas - tai krašto arba regiono vynas. Kuo mažesniame plote išaugintos vynuogės, tuo savitesnį skonį vynas turės. Kitaip tariant, labai tikėtina, kad vyno kokybė bus aukštesnė. Krašto vynai gali būti pažymėti vin de pays; landwein; I.G.T (Indicazione Geografica Tipica); vino de la tierra vardais.
  • Atkreipkite dėmesį į tai, kur išpilstytas vynas. Jei vynas pilstomas ne gaminimo vietoje - greičiausiai jis bus maišytas.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
Goda
2012-07-17 18:40
man vyną renka vyras, dar niekada nenusivyliau
Vaiva
2012-07-17 14:24
labai įdomu, ačiū