Kokie patiekalai valgomi per Naujuosius skirtingose pasaulio šalyse?

Kiekviena šalis turi savų kulinarinių tradicijų, tačiau bendra tai, kad visiems kalėdinio ar naujametinio stalo patiekalams priskiriama ypatinga reikšmė.

Danija

Danai tradiciškai tiekia keptą antį, įdarytą džiovintais vaisiais, arba užkeptą kiaulieną su bulvėmis ir raudonaisiais kopūstais. Desertui – ryžių košė su tirštu saldžių uogų kisieliumi ir kepintais migdolais. Geriamas alus ir karštas vynas.

Nepalas

Nepale, kur išpažįstamas induizmas, Naujieji švenčiami balandžio viduryje. Pažymimi jie ne tiek užstalėmis, kiek triukšmingais ir įspūdingais teatralizuotais muzikiniais pasirodymais. Valgomi tradiciniai indiški ir tibetietiški patiekalai. Svarbiausias iš jų – „dal bhat“, ruošiamas iš lęšių, pomidorų, svogūnų, ryžio, imbiero ir kitų prieskonių.

Italija

Daugelyje Europos šalių su šeima švenčiamos katalikiškos Kalėdos, o Naujųjų meniu yra beveik identiškas. Italijoje tradiciškai ruošiama kiaulienos dešra (kiekviena šeimininkė ją ruošia pati), tiekiama su lęšiais – ilgaamžiškumo, sveikatos ir gerovės simboliu.

Meksika

Šioje šalyje mėgstami aštrūs, gausiai prieskoniais pagardinti patiekalai. Ant stalo čia galima pamatyti „romeritos“ (pagrindiniai ingredientai – krevetės ir bulvės), įdarytą kalakutieną, kukurūzus, pupas ir saldžius kepinius. Iš gėrimų pirmenybė teikiama vynui, punšui ir tekilai.

Anglija

Anglai tiekia įdarytą kalakutą su daržovių garnyru ir pudingą desertui. Pudingas ruošiamas iš duonos trupinių, miltų, taukų, razinų, kiaušinių ir įvairių prieskonių. Prieš tiekiant desertas užpilamas romu, padegamas ir liepsnojantis keliaja ant stalo.

Vietnamas

Šioje šalyje Naujieji švenčiami pagal mėnulio kalendorių, data kasmet kinta (intervalas – nuo sausio 20 iki vasario 20 dienos). Tradiciniai patiekalai ruošiami iš ryžių ir mėsos (pavyzdžiui, kiauliena su kokosų pienu, arba į bambukų lapus susuktas ryžių ir kiaulienos mišinys).

Prancūzija


Kokios prancūzų užstalės be austrių, sūrių ir gero prancūziško vyno?

Japonija

Japonai tiki, kad kaštainiai neša sėkmę, todėl deda jų į įvairius patiekalus (ir į garnyrus, ir į desertus). Taip pat ant naujametinio stalo būna jūros kopūstų, žirnių, pupų ir silkės ikrų.

Vokietija

Vokietijoje ant stalo būtinai turi būti obuolių ir riešutų. Obuoliai laikomi gėrio ir blogio pažinimo, paslapties ir sunkumų simboliu. Obuoliai ir riešutai užkepami ir dedami į desertus, arba jais įdaroma mėsa, paukštiena.

JAV

JAV – tikras kultūrų katilas. Čia tradiciniu patiekalu laikomas įdarytas kalakutas, tačiau gaminamas jis kitaip, nei kitur – paukštis įdaromas viskuo, kas randama šaldytuve (duona, sūriu, džiovintomis slyvomis, pupomis, grybais, obuoliais, kopūstais, česnaku).

Čekija

Būtina stalo puošmena ir šeimininkių pasididžiavimas – švelnus sluoksniuotas vyniotinis su obuoliais (štrudelis), tiekiamas su ledais, grietinėle arba uogiene. O šiaip naujametinis stalas čia paprastas ir sotus: sriuba, žuvis, perlinių kruopų košė.

Portugalija

Ant stalo būtinai turi būti vynuogių – tai gerovės ir laimingos šeimos simbolis, todėl išmušus vidurnakčiui portugalai suvalgo po 12 vynuogių (valgant kiekvieną iš jų reikia sugalvoti po norą).

Lenkija

Ant stalo turi būti 12 patiekalų ir jokios mėsos. Tiekiamos sriubos, košės, bulvės, kepiniai, svarbiausias patiekalas – žuvis (kaip šeimos gerovės simbolis).

Olandija

Svarbiausias olandų naujametinis patiekalas – skrudintuvėje keptos ir cukraus pudra pabarstytos spurgos. Į pagrindinius patiekalus per šias šventes dedama pupų.

» Rašyti komentarą