Misija savaitgalis. Lipiname iš sūrios tešlos

Pastaruoju metu lipinimas iš sūrios tešlos pasaulyje tampa vis populiaresnis – tuo mielai užsiima ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Priežasčių kelios: visų pirma, net pats kokybiškiausias plastelinas nebus toks plastiškas, kaip tešla. Antra – tešla nekelia jokio pavojaus sveikatai (jeigu jos sudėtyje nėra klijų), tad lipinti gali netgi patys mažiausi šeimos nariai. Ji visiškai nelimpa prie rankų, gali būti džiovinama skirtingais būdais, o papuošti dirbinėlius nesunku tiek flomasteriais, tiek laku, tiek bet kokiais dažais.

Siūlome keletą labiausiai paplitusių sūrios tešlos receptų. Visi jie geri, tačiau kuris labiausiai tiks jums, nuspręsti galėsite tik išbandę. Jeigu viską padarysite taip, kaip reikia, rezultatu liksite daugiau nei patenkinti.

Sūrios tešlos receptai

Pirmas receptas. Jums reikės: 2 stiklinių smulkios druskos, 4 stiklinių kvietinių miltų ir 2 stiklinių šilto vandens. Jeigu norite spalvotos tešlos, galima įlašinti guašo arba rašalo.

Sumaišykite miltus ir druską, užpilkite šiltu vandeniu ir gerai išmaišykite, minkykite ne trumpiau kaip 10 minučių. Tešla turi būti pakankamai minkšta ir elestinga, tačiau neskilinėti ir nelipti prie rankų.

Naudoti reikia iš karto, kai tik pasigaminsite – nelaikykite tešlos šaldytuve. Jeigu nugnybėte gabaliuką ir lipinate tik iš jo, likusią tešlą būtina pridengti maistine plėvele arba drėgna skiaute, nes ji greitai džiūsta ir praranda elastingumą.

Antras receptas. Gaminiai iš šios tešlos puikiai sustings ne tik orkaitėje, bet ir tiesiog atvirame ore. Jums reikės: 2 stiklinių persijotų kvietinių miltų, 1 stiklinės smulkios druskos, 2/3 stiklinės vandens.

Paruošimo būdas skiriasi nuo aprašomo pirmame recepte. Vandenį būtina užvirinti, tada suberti į jį druską ir ją ištirpinti, ir tik tada maišant suberti miltus.

Trečias receptas. Jums reikės: 100 g kvietinių miltų, 100 g ruginių miltų, maždaug 400 g smulkios druskos, 2 valgomųjų šaukštų klijų sienų apmušalams, 1 stiklinės vandens.

Tešla bus maloniai elastinga, minkšta ir gražios auksinės spalvos (tokį atspalvį suteiks ruginiai miltai). Persijokite miltus, sumaišykite juos su smulkia druska, sausais klijais. Nuolat maišydami supilkite vandenį.

Svarbiausia sąlyga – labai gerai išmaišyti ir išminkyti. Priešingu atveju tešla trupės, ir lipinti bus labai sunku.


Ketvirtas receptas. Jums reikės: 2 stiklinių persijotų miltų, 1 stiklinės smulkios druskos ir 1 stiklinės šilto vandens.

Sumaišykite rankomis druską ir miltus giliame dubenyje, supilkite vandenį, suminkykite tešlos gumulą, įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkie į šaldytuvą 2–2,5 valandos. Tada lipinkite. Nesunaudotą tešlą galima laikyti šaldytuve dar dieną ar dvi.

Džiovinimo būdai

Džiovinti nulipintus dirbinėlius galima įvairiais būdais:

Džiovinimas atvirame ore. Kuo gaminys didesnis, tuo ilgiau jis džiūsta. Tai, žinoma, pats taupiausias variantas, tačiau ant dirbinėlio gali atsirasti įtrūkimų. Vienam gaminio milimetrui išdžiūti reikia 1 dienos. Vasarą galima džiovinti saulėkaitoje, ant palangės.

Džiovinimas elektrinėje orkaitėje. Smulkūs dirbinėliai džiovinami taip: 50 laipsnių temperatūroje – apie valandą, 75 laipsnių temperatūroje – 1–2 valandas, 100–125 laipsnių temperatūroje – 1 valandą, 150 laipsnių temperatūroje – 30 minučių.

Didesniems gaminiams reikia daugiau laiko.

Skaičiuoti galima ir taip: 75 laipsnių temperatūroje 5 milimetrai gaminio išdžiūsta per 1 valandą. Nepriklausomai nuo storio, 100–125 laipsnių temperatūroje galima džiovinti 30 minučių, jeigu reikia, kad gaminys apskrustų – kepkite prižiūrėdami 200 laipsnių temperatūroje.

Džiovinimas ant radiatoriaus. Patogiausias būdas žiemą. Padėkite dirbinėlius ant folijos arba audinio, ir laikykite ant radiatoriaus, kol sukietės.

Mišrus džiovinimo būdas. Stambius gaminius galima kelias dienas džiovinti atvirame ore, o po to – orkaitėje.

Naudingi patarimai ir pastabos:

 

  • Receptus keiskite savo nuožiūra: pirmajame ir antrajame į tešlą galima įmaišyti sausų klijų tapetams, rankų kremo, įvairių dažiklių (sulčių ir maistinių dažų), plakti masę plaktuvu arba taip, kaip jums patogiau.
  • Patikrinti, ar gaminys išdžiūvo, galima taip: pastuksenkite į jį pirštais. Jeigu garsas duslus, vadinasi, vidus dar neišdžiūvo, ir reikia dar kurį laiką padžiovinti. Jeigu skardus – darbelis visiškai sausas.
  • „Skrudinimas“. Jeigu gaminius džiovinote orkaitėje ir įsitikinote, kad jie visiškai sausi, padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir kepkite prižiūrėdami tol, kol pamatysite reikiamą rudą atspalvį. Jeigu gaminį nulakuosite, spalva atrodys dar sodresnė. Jeigu kai kurios kepinio vietos patamsėjo per daug, pridenkite jas aliuminio folija, kol apskrus visas gaminys.
  • Kad dirbinėliai būtų gerai apsaugoti nuo drėgmės, patartina juos nulakuoti bespalviu arba matiniu laku.
  • Tešla vien iš ruginių miltų išeina per kieta, todėl būtina maišyti juos su kvietiniais.
  • Atkreipkite dėmesį į tai, kad juoda skarda įkaista greičiau nei balta, tad gaminiai džiūsta greičiau. Džiovinant sūrios tešlos gaminius ant juodos skardos, temperatūrą patartina numažinti 25 laipsniais.
  • Tik ką ištraukti iš orkaitės gaminiai yra labai trapūs, tad būkite atsargūs.
» Rašyti komentarą
» Komentarai
hmm..
2013-03-12 14:12
Na, jau kokius metus savo mažyliui darau druskos tešlą lipdymui, tačiau nesugalvočiau ten dėti tapetų klijų, juk mažas vaikas gali ir suvalgyti... Be to nei viename recepte nėra patarimo įpilti truputį aliejaus - tešla tampa švelnesnė. Čia siūlomi kiekiai labai jau dideli, visai darželio grupei tešlos užtektų, o juk jos ilgai nepalaikysi...