Ryškiaspalvių Macarons paradas žengia į Lietuvą!

Ar jau spėjote pasimėgauti prabangiu, paryžietiškos elegancijos skoniu?  Aksominio lygumo, greitai burnoje ištirpstantys, viso pasaulio smaližių širdis pavergę ir abejingų nepalikę gardėsiai - macarons, įsitrvirtino jau ir Lietuvoje.

Gimę italų rankose

Šiandien macarons yra Paryžiaus konditerijos meistrų pasididžiavimas , tačiau laurus skirti reikėtų ne tik prancūzams, bet ir italams. Šaltiniai byloja, kad macarons gimtinė yra Italija, o saldėsių receptas Prancūzijos ribą kirto kartu su florencietės Catherine Medicis šefų palyda , jai tapus Prancūzijos karaliaus Henrio II žmona. Štai kodėl margaspalvių saldėsių pavadinimas kilęs iš itališkojo maccarone ar maccherone žodžio.

Ne visada macarons buvo toks, kokį mes jį pažįstame dabar. Tik XXa. pradžioje macarons tapo dvipusis, su minkštu kreminiu pertepimu (ganache) viduje. Pierre Desfontaines'ui - Louis Ernest Laduree anūkui, kilo idėja šokoladiniu kremu pertepti puseles ir jas suklijuoti. Nuo tada macarons gardėsiai tapo pripažinti nacionaliniu lygmeniu.
Mažojo Macarons paslaptis

Na ir kas gi tokio ypatingo...? Pirmoji patirtis ragaujant prancūziškąjį perliuką, slypi pačiame pirmajame kąsnyje... Ovalios formos puselė lengvai sutraška ir atsiveria viduje besislepiantys švelnios, minkštos kreminės tekstūros  malonumai.... Ką tik pagamintas macarons neturėtų būti guminis, sunkiai sukramtomas, skaniausias valgomas šviežias ir kambario temperatūros, ne per šaltas, antraip nepavyksta perprasti nė pusės jo unikalaus charakterio savybių.

Kalbama, kad nuvykus į Paryžių, pirmoji pažintinė stotelė turėtų būti konditerijos krautuvėlė, kuriuoje galima ir pasigrožėti ir pasimėgauti paryžietiškų emocijų prisigėrusiais, mažaisiais meno kūriniais - macarons.
 
Preciziškas gaminimas

Jei neteko macarons ragauti Prancūzijoje, turite progą pažintį pradėti nuo pirmojo žingsnio, gamindami savomis rankomis, nors perspėjame - anaiptol tai pavyksta ne kiekvienam. Charakteringųjų saldėsių pagrindiniai receptūros elementai yra preciziškas kruopštumas, didelis noras ir tikslios proporcijos. Kiti, ne ką mažiau svarbūs ingredientai - migdolų miltai, cukraus pudra ir kiaušinių baltymai. Pertepimui galimi įvairūs variantai, derinami prie pačio gardėsio skonio ir spalvos, kreminis įdaras (ganache) gali būti avietinio, šokoladinio, vanilės, kavos, pistacijų, citrinos, sūdytos karamelės, apesinų žiedų, juodųjų serbentų, ar netgi ką tik nuskintų rožių žiedlapių skonio.
 
Siekiant tobulumo: 5-tukas, padėsiantis atskirti idealųjį Macarons

Požymiai, kurių neturi tobulas macarons:  
1. Apgaulingi oro burbuliukai - atsikandus aplanko pojūtis, kad pusė macarons tiesiog kažkur dingo;

2. Lengvai besislankiojančios, atsiskiriančios puselės - vizualiai liūdnas macarons;

3. Migdolinės esencijos aromatas - pigių macarons gamintojų triukas pojūčiams sustiprinti;

4. Kietumas, perdėtas traškumas - pirmasis pasenusių macarons požymis;

5. Žymūs kauburėliai macarons paviršiuje - netinkamai sumaltų migdolinių miltų požymis.
 

Neatsiejama mažųjų malonumų palyda - vynai
 
Macarons yra gana lengvas desertas, kurio neturėtų užgožti pasirinkto vyno intensyvumas todėl ekspertai rekomenduoja rinktis baltus sausus vynus, šampaną ar kitus lengvesnius, savo natomis lengvai įsiliejančius į pasirinktų desertų skonių paletę, vynus. Prie šio deserto savo skoninėmis savybėmis puikiai derės Sauvignon Blanc ar Chardonnay vynmedžių vynai. Visgi sutinkama, kad visų skonis skirtingas, o vyno parinkimas lyg žaidimas, todėl žinant bent pirmines vyno derinimo taisykles, reikėtų rinktis jums mieliausią, tikintis patiems atrasti dar įdomesnių skoninių derinių.
 
Ryškiaspalvių Macarons paradas žengia į Lietuvą
 
Visgi, jei gaminti neprisiruošiate, Paryžius jums per toli, o macarons paragauti taip ir neteko, skubėkite į prancūzišką restoranėlį "Le Rouge", įsikūrusį Kauno senamiestyje, teko girdėti, kad ten kas rytą, itin kruopščiai ir atsakingai geriausių meistrų kepami, ypatingai skanūs macarons, lepinantys ne tik kauniečių, bet ir miesto svečių gomurį.
 
Vis labiau Lietuvoje macarons populiarėja kaip žaismingų, bet kartu ir elegantiškų vestuvių ar krikštynų akcentas, skirtas svečių vaišinimui (vieno kąsnio - itin patogu) ar stalo dovanėlėms. Pūpsantys macarons stalui suteikia savito žavesio, o ir svečiai neretai kilstelna antakius pradėdami pirmąją pažintį su gardėsiu.
 
Artėjant Meilės dienai macarons tampa ypatingu meilės ištikimybės ir tvirtybės ženklu, tą simbolizuoja dvi sukibusios macarons puselės, kurių atskirti nevalia...skani idėja Šv. Valentino dienai.
 

» Rašyti komentarą
» Komentarai
ilona
2013-05-07 20:44
Labai skanus!!!
netiesa
2013-04-30 11:36
tubut ragavai neskaniu, tikrieji prancuziski arba profesionalo rankomis gaminti netgi labai skanus
mm..
2013-03-20 17:31
neskanus jie