Bet kuri moteris nėštumo metu gali susidurti su šia itin nemalonia problema. Na, o priežasčių gali būti daugybė.
- Išsitampę arba silpni pilvo preso bei tarpvietės raumenys;
- Hormonų pokyčiai;
- Žarnyno pasislinkimas;
- Nusileidusi gimda, kuri daro spaudimą ir sutrikdo žarnyno veiklą;
- Baimė stangintis ir pakenkti vaikui;
- Neteisinga mityba;
- Bendra psichologinė įtampa ir t.t.
Vidurių užkietėjimas gali būti skirstomas į spazminį ir atoninį. Pastarasis nėštumo metu pasitaiko gana dažnai, o sukelia jį žarnyno sienelių raumenų tonuso sumažėjimas. Dėl atoninio vidurių užkietėjimo dažniausiai kalti silpni raumenys ir prasta mityba. Spazminis vidurių užkietėjimas atsiranda tuomet, kai žarnyno tonusas padidėja ir prasideda lokalūs žarnų dalių spazmai, neleidžiantys suvirškintam maistui judėti į priekį ir pasišalinti. Dažniausiai spazminio vidurių užkietėjimo priežastimi tampa psichologinės problemos.
Bet kuriuo atveju, vidurių užkietėjimas yra problema, kurios sprendimui pirmiausia reikia tinkamos mitybos. Laisvinamąjį poveikį turi šie produktai: javainiai, grikiai, miežių ir sorų kruopos, avižų sėlenos, augaliniai aliejai, pieno produktai. Pagelbėti gali ir vaisiai bei daržovės (švieži, virti bei kepti): runkeliai, cukinijos, morkos, moliūgai, špinatai, brokoliai, kopūstai, melionai, obuoliai, abrikosai, vyšnios, slyvos.
Nėštumo metu įveikti vidurių užkietėjimą ir netgi jo išvengti padės ir kefyras: per dieną reikėtų išgerti mažiausiai vieną litrą šio gėrimo. Taip pat veiksmingai veikia ir pankolių arbata. Na, o atoninio vidurių užkietėjimo atveju rekomenduojama kiekvieną rytą ant tuščio skrandžio išgerti stiklinę paprasto šalto vandens.
Svarbu žinoti ir tai, kokių produktų reikėtų vengti. Jei kankina vidurių užkietėjimas, turėtum atsisakyti: stiprios arbatos, manų košės, baltos duonos, ryžių, agurkų, mėlynių, kriaušių, braškių, pupelių, graikinių riešutų, serbentų ir kietų sūrių.
Saugotis ir išvengti ligos yra kur kas paprasčiau, nei vėliau tą ligą gydyti. Taigi štai keli patarimai, kurie padės užkirsti kelią vidurių užkietėjimui nėštumo metu:
- Stebėk mitybą ir tai, kaip tavo organizmas reaguoja į skirtingus maisto produktus;
- Stebėk tuštinimąsi (ne mažiau nei 1 kartą per parą);
- Daugiau vaikščiok, tiesiog pastovėk ar pagulėk;
- Venk sėdimos padėties. Jei vis dar dirbi, daryk reguliarias pertraukėles, kurių metu aktyviai judėk.
2018-11-29 18:54